+ Zene

Zenészek kínzásával vádolják a világhírű karmestert

Daniel Barenboim

Zenészek gyötrésével és megalázásával vádolják Daniel Barenboim világhírű zongoraművészt és karmestert, a berlini Állami Operaház (Staatsoper Unter den Linden) főzeneigazgatóját.

A Der Tagesspiegel című berlini lap szerint név nélkül nyilatkozó zenészek beszámolói alapján régóta terjednek hírek arról, hogy Daniel Barenboim vezetési stílusa miatt a félelem légköre uralkodott el az operaház zenekarában (Staatskapelle Berlin), a napokban pedig többen a nevüket vállalva léptek a nyilvánosság elé.

Köztük van Willi Hilgers, az együttes egykori ütőse, aki azt állítja, hogy a karmester dühkitörései és megalázó bánásmódja miatt küzd magas vérnyomással és súlyos depresszióval. A muzsikus nyilatkozatában kiemelte, hogy Daniel Barenboim művészete vonzotta a zenekarhoz, és a Barenboimtól elszenvedett gyötrelmek késztették távozásra.

„Nem vagyok szelíd bárány”

– reagált a vádakra Daniel Barenboim a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak. Azt mondta, a zenekar vezetőjeként az az érdeke, hogy minden muzsikus a tudása legjavát adja, és türelmetlen, ha nem ezt tapasztalja, de ez nem feszíti túl az elfogadhatóság határait.

Ugyanakkor – tette hozzá – be kell látnia, hogy hajlamos az indulatosságra. Ez az ereiben keringő „latin vér” hatása – mondta az 1942-ben az argentínai Buenos Airesben zsidó családban született művész.

Daniel Barenboim szerint a zenészvezetési stílusa körüli vita időzítése nem véletlen, annak tulajdonítható, hogy elkezdődtek a tárgyalások a 2022-ben lejáró szerződésének megújításáról az operaház fenntartójával, a tartományi rangú főváros kulturális kormányzatával.

A Der Tagesspiegel hét végi kommentárja szerint a város vezetőinek venniük kellene a bátorságot ahhoz, hogy lezárják a 28 éve tartó Barenboim-korszakot és új főzeneigazgatót keressenek. Ez a „munkamániás” művész érdeke is, hiszen gyakran tűnik betegesnek és kiégettnek, arcának „viaszszerű színe” pedig riasztó.

Az Állami Operaház Daniel Barenboim nélkül is fennmarad, de ez nem feltétlenül érvényes az arab-izraeli megbékélés elkötelezett szószólójaként ismert izraeli-argentin művész két másik nagy vállalkozására, az izraeli és palesztin fiatalokból álló Kelet-Nyugati Díván Zenekarra ás a fiatal közel-keleti zenészek képzésére létrehozott Barenboim-Said Zeneakadémiára, amely 2016-ban kezdte meg működését Berlinben.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. obsitos szerint:

    Zkari próbán feláll az első hegedűs :
    -Karnagy úr, ha mégegyszer lekopog bennünket, akkor azt játsszuk, amit vezényel !!!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top