+ Tudomány

Még mélyebbre nézhetünk a világegyetem belsejébe

Az amerikai és brit kormány 25 millió fontot fordít a lézer interferométeres gravitációshullám-vizsgáló obszervatórium (LIGO) továbbfejlesztésére és megújítására, mely 2015-ben a világon elsőként észlelt gravitációs hullámokat.

A fejlesztésnek köszönhetően a műszerek képesek lesznek az eddigihez képest kétszer akkora távolságban is észlelni fekete lyukak ütközését. 2024-re képes lehet korábban nem tapasztalt részletességgel akár naponta több mint három ilyen esemény megfigyelésére.

A részleteket a világ legnagyobb általános tudományos egyesületének, az Amerikai  Egyesület a Tudomány Haladásáért (AAAS – American Association for the Advancement of Science) éves közgyűlésén ismertették.

Sheila Rowan, a Glasgow-i Egyetem munkatársa, a projekt egyik vezetője szerint a műszerek fejlesztése segíthet abban, hogy jobban megérthessék a gravitációt, a fekete lyukakat és a neutroncsillagokat.

“Már most nagyon sokat tanultuk a 10 fekete lyuk és egy neutroncsillag esetében megfigyelt ütközésből”

– idézi a kutatót a BBC News.

2016 februárjában jelentették be Washingtonban, hogy 2015. szeptember 14-én a LIGO tudósainak két fekete lyuk összeolvadása révén sikerült közvetlenül megfigyelniük a gravitációs hullámokat egy Földtől 1,3 milliárd fényévnyire lévő galaxisban. Ezzel végre közvetlen bizonyítékot találtak az Albert Einstein által 1916-ban megjósolt gravitációs hullámok létezésére, vagyis a téridő görbületének hullámszerűen terjedő megváltozására.

A LIGO Tudományos Együttműködésben több mint ezer ember vesz részt 83 intézményből és 15 országból, Magyarországról a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem és a debreceni MTA Atommagkutató Intézet összefogásában működő Eötvös Gravity Research Group (EGRG), valamint a Szegedi Tudományegyetem LSC csoportja és az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont. A gravitációs hullámok felfedezése tudománytörténeti jelentőségű esemény volt, új korszakot nyitott a világűr kutatásában: eddig nem látott kozmikus események és objektumok váltak megfigyelhetővé.

2 hozzászólás

2 Comments

 1. Polgár

  2019-02-16 - 10:39

  Micsoda “pénzkidobás”! 🙂

  Miért nem konzultáltak előtte Kásler (Tízparancsolat) Miklóssal, aki szerint Einstein egy kókler volt? 🙁

 2. Torma István

  2019-02-16 - 16:38

  Már-már kekeckedés, de engem zavar: az ábra szerint van egy középső állomás. Szerintem ha egy egyenesen középen meg van jelölve egy pont, akkor az egyenets bármilyen szemszögből nézve a felénél lesz az a pont. Itt nem így van. Tehát valószínűleg a mid-station nem középen van, az ábra feliratával ellentétben

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top