+ Színház

A 100 éve született Bessenyei Ferenc emléktábláját avatták fel az V. kerületben

Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye kétszeres Kossuth-díjas színmész születésének 100. évfordulója alkalmából állított emléktábla avatásán a budapesti Kálmán Imre utca 10 előtt 2019. február 10-én. MTI/Bruzák Noémi

Emléktáblát avattak vasárnap a 100 éve született Bessenyei Ferenc tiszteletére Budapesten, az V. kerületi Kálmán Imre utca 10-ben.

A ház első emeletén 13 éven át lakott Bessenyei Ferenc, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett kétszeres Kossuth-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

„A huszadik század második felének magyar színjátszását Bessenyei Ferenc művészi munkája fémjelzi”

– idézték Cenner Mihály színháztörténész szavait.

MTI/Bruzák Noémi

Bessenyei Ferenc 1957-től 1970-ig élt a Kálmán Imre utcában.

„Mától aki elmegy e ház előtt, és rápillant a Madarassy István képzőművész tervezte és alkotta emléktáblára, egy pillanatra kihallhatja a falak mögül az épület egykori lakójának szívdobbanásait, hiszen Bessenyei Ferencnek a tehetségénél, isten adta alkatánál, időn is átzengő emlékezetes hangjánál csak a szíve volt nagyobb”.

Wohlmuth István, a kerület kulturális tanácsnoka kiemelte: Bessenyei nagy művész, hiteles és igaz magyar ember volt. Nekünk az a dolgunk, hogy a hozzá hasonló emberek emlékét megőrizzük, és továbbadjuk a következő generációknak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top