+ Tudomány

Öten kapják az 1-1 millió dollárral járó Dan David-díjat

Michael Ignatieff

Bejelentették szerdán Izraelben a kategóriánként egymillió dollárral járó Dan David-díj kitüntetettjeit. Az idén három kategóriában összesen öten részesülnek a rangos elismerésben.

Sandzsaj Szubrahmanyam neves indiai történész és Kenneth Pomeranz amerikai történész a történelmi makrofolyamatok kutatásáért kapja a díjat a „múlt dimenziói” kategóriában.

A „jelen dimenziók” kategóriában Michael Ignatieff, a Central European University (CEU), a Közép-európai Egyetem kanadai rektora és a Riporterek Határok Nélkül (RSF) részesül az elismerésben a demokrácia értékeinek: az emberi jogok, a tudományos szabadság, a véleménynyilvánítás szabadsága és a pluralizmus, illetve a sajtószabadság védelméért.

A „jövő dimenziói” kategóriában Christiana Figueres, az éghajlat-változás ellen küzdő Costa Rica-i diplomata kapja a díjat, amelyet májusban adnak át a Tel-avivi Egyetemen.

Ignatieffről azt írta a lap kitüntetése kapcsán, hogy ellenzi Orbán Viktor magyar miniszterelnök rendszerét.

A díjat 2000-ben alapította Dan David izraeli vállalkozó és filantróp. Az elismerést, – amelynek vezetősége a Tel-avivi Egyetemen működik – 2002 óta ítélik oda évente a nemzetközi tudományos és kulturális élet kiválóságainak. A korábbi kitüntetettek között van Robert Gallo amerikai AIDS-kutató és a világhírű kanadai írónő, Margaret Atwood.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top