+ Színház

Nagy lesz a pörgés: eljön hozzánk Mr. 100 000 Volt

Fotó: Ismael Lorenzo

Ki ne ismerné Tevjét, a tejesembert? Története a Hegedűs a háztetőn című musicalnek és az Oscar-díjas filmnek köszönhetően lett világhírű, emellett számtalan más művészeti ágat is megihletett. Áprilisban egy igazán izgalmas előadás érkezik a Budapesti Tavaszi Fesztiválra: a Theater Basel Balettegyüttesének Tevje című produkciójában napjaink egyik legmeghatározóbb koreográfusa, Richard Wherlock különleges víziója elevenedik meg. Utánajártunk, miért érdemes ott lenni.

Dinamikus, szenvedélyes, izgalmas: ez a három jelző rendszeresen felbukkan a Richard Wherlockkal kapcsolatos interjúkban. A brit koreográfus 2001 óta vezeti a Bázeli Balettegyüttest (Ballett Theater Basel), korábban igazgatta a Luzerni Színház Balettegyüttesét és művészeti vezetőként a Komische Oper Berlin balettkarát is.

„A koreografálás szerelem és szenvedély. Nem tudom elképzelni az életemet tánc nélkül”

– idézi a mestert a BTF blog. Néhány éve egyik táncosa, Aurélie Gaillard egy videóinterjúban úgy fogalmazott:

„Ő Mr. 100 000 Volt, tele van energiával”.

Egy másik társulati tag ugyanitt elmondta:

„Azt kell mondanom, hogy nagyon kemény Richarddal dolgozni, mert folyamatosan pörög, és nagyon rövid idő alatt kell elsajátítanod a mozdulatokat”.

Richard Wherlock. Képforrás: https://www.basellandschaftlichezeitung.ch

Cristiana Sciabordi balettmester szerint mindig is kihívás volt Wherlockkal dolgozni.

„12 évig táncoltam a koreográfiáit. (…) Sokszor éreztem úgy: ezt sosem fogom tudni megcsinálni. Szerintem ez csodálatos, a táncosok imádják, hogy minden egyes alkalom egy újabb meglepetés.”

A koreográfus nem tagadja, hogy sokat követel:

„Néha muszáj szembenézned a tényekkel: ez vérverejtékes, kemény munka. (…) De ha igazán szereted, amit csinálsz, óriási örömforrás”.

Hozzátette: a bázeli társulatban mindenki egyenként is különleges – nemtől, vallástól, bőrszíntől függetlenül. Az alábbi videóban érdemes megnézni, hogyan dolgoznak:

A Tevje a közönséget és a kritikát is lenyűgözte

Ezek fényében a Bázeli Színház Balettegyüttesének áprilisi előadása jó eséllyel leveszi majd a lábáról az Erkel Színházban összegyűlt nézőket. A kelet-európai zsidóság életét magával ragadóan, mozgásművészeti és vizuális technikákkal megjelenítő Tevje című produkciójuk a hírek szerint mind a közönséget, mind a kritikusokat meggyőzte. A 2015 őszén bemutatott balettelőadásban Sólem Aléchem regényének világa és az autentikus klezmert játszó svájci együttes, a Kolsimcha zenéje fonódik össze. Az alábbi videóban a Bázeli Szimfonikus Zenekarral közösen adnak elő egy részletet a balett zenéjéből:

Wherlock a tánc nyelvén meséli el a felkavaró történetet, amelyben Tevjének végig kell néznie, hogy a családja szétesik, és elveszik az otthonát – mindezek ellenére sosem veszti el a humorát és a hitét Istenben. Öröm, szenvedés, fájdalom, a hagyományok átörökítése és az azok ellen való lázadás: ez mind benne van, és még sokkal több.

Aki szeretné feleleveníteni a regénnyel, illetve a Hegedűs a háztetőn című musicallel és filmmel kapcsolatos legizgalmasabb vonatkozásokat, olvassa el a BTF blog összefoglalóját, de érdemes egy pillantást vetni a bázeliek előadásának trailerére is:

Nagy lesz a pörgés: eljön hozzánk Mr. 100 000 Volt
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top