+ Irodalom

Igaz történet a mesebeli fazekasról, Friss Szikkadt Janiról

A pszichedelikus rockzenész, amikor nem fazekaskodik, akkor bájos szövegeket gyárt barátainak és üzletfeleinek. Azok meg gondolnak egyet, összefognak és könyvet csinálnak a janimesékből.

fotó: Szögi Lackó

Ülünk a szegedi Grand Café mozis kávézóban, egy különleges, a meglepetés ígéretével terhelt, pikáns könyvbemutatóra várunk. Az asztal mellett Friss Janit, az első kötetest hallgatjuk, engedjük szerepelni – szereti ezt, elvárja tőlünk. Most meg aztán szavunk se lehet: könyve jelent meg.

A kötet budapesti bemutatója a Zeg Zugban lesz 2019. március 16-án este héttől (Nagy Diófa utca 17.) Előtte és közben zenél a Friss Csendes formáció.
Az esemény a Facebookon

Évek óta ígérgetem, írok róla, „csinálok vele riportot”, interjú az, mondom neki, baszod, most, hogy író „löttél”, legyél tisztában az alapvető műfaji fogalmakkal. De mit neki műfaj és ismeret, a lélek máshol van, mondja.

Komédiáva’ történetmesélésse’ szórakosztattam, kínáltam őket mindön jóval, foglalkoztam a lelkükkel! Még az is lehet, hogy ha sokat írok, lészokok a bazmögrül.

„Vagy mög akarod várni, amikó mán én is alulról szagolom?” Ez betalál, megígérem, próbálok fogást keresni majd rajta. Nem egyszerű ez, hatványozottan nehéz, mert „itt van a többrétű tehetség, ugye”, és most aktuálisan legújabb mutatványára, az írásaira kéne koncentrálunk. Szabó Éva Andrea, Jani szövegeinek kiadására szövetkező kezdeményezés ötletgazdája írja:

Nekem mindig a cseh humor jut eszembe, amikor olvasom, Hrabal, Menzel, Forman.

„Hallod, mönnyünk eggyütt a nagy vadászmezőre, akkó nem köll neköm se ezze foglalkozni” – mondja az asztalfőn, miután mindenkinek italt rendel, mint tette azt évtizedeken keresztül, ha komolyabb pénzt hozott a fazekasság és két-három napos mulatozást csapott a város ikonikus kocsmáiban. Kihozzák az italokat, ő ásványvizet kortyol, aztán elmondja, hogy a szöveggyártás ízére akkor kapott rá, amikor azt látta, hogy a Facebookon közzétett önironikus, szarkasztikus vagy éppen kedvesen érzelgős beszólásaira sokan és gyorsan reagálnak.

De ne felejcsük el, hogy Friss János a Sardinelli és a Friss csendes zenekarok énekese, zsigeri örömzenész, miközben eredetileg kézműves, fazekas. Mutatunk is itt néhányat az ihletettebb darabokból.

Janit sokan ismerik, mondanám, hogy kulturális ikon, de az ilyen kifejezések még engem is zavarnak, őt meg egyenesen irritálják.

Tavaly szinte észre sem vettük, mintegy belefolytunk, részeseivé váltunk egy sikeres közösségi összefogásnak. A szerző tudta nélkül folyt a szervezkedés a közösségi oldalról összevadászott janimesék kiadására. Októberben volt egy hangulatos zenés est vagy tucatnyi fellépővel, pár száz fős közönséggel. A becsületkasszába meg a frissen nyitott számlára összejött annyi pénz, ami fedezte a kötet nyomdai költségeit. Janinak ez valódi meglepetés volt, sikerült előle eltitkolni a rendezvény valódi célját. Az októberi buliban már ott voltak az „aggyukkijeszt könyvbe” példányai.

Friss Jani dedikál.                (fotó: Szögi Lackó)

„A Végh Gyula karolta föl a könyvkiadást, a címet is ő adta neki. Hát nem győzöm mögköszönni, de eszömbe jut, hogy mi van, tán mán temetnétök? Ebbe a korba’ mán kezdhet aggódni az embör, ha váratlanul kitüntetik, vagy odafigyelnek rá.”

Szikkadt Jani szövegeiben felfedezni vélem a boldogságreceptek nyersanyagait: jót tenni másokkal,  kapcsolatainkkal foglalkozni,  megélni az apró örömöket. Intenzív boldogságterápia ez. Számára fontos, szinte kiválasztott valakinek mesél, és az olvasó úgy érzi, ő az a kiválasztott. A bumfordi szövegek a szeretet, az öröm, az érdeklődés, a remény, és a csodálat kis kavicsait rakosgatják elénk.

„A kötet illusztrációit is a barátaim készítették, Azt rajzolták, ami az ő világuk.”

Az est hivatalos részében Balog Józseffel ülnek ki a Grand Café pódiumára beszélgetni, de itt is, mint a könyvben, monológba tart a történetecskék egymásutánja.

„Valamikor a hatvanas években volt egy bandánk, bár zenélni nem tudtunk, az úttörő  nyakkendőre ráírtuk, hogy Rolling Stones, meg ilyenök… Hogy mikor lettem Szikkadt, ki tudja már… Egyszer a Béke-tanszéken, odajött egy faszi, aszongya, kérdözi, te vagy az a Száraz. De akkor már régen Szikkadtnak ismertek.”

Síksági néger – azóta mondom ezt magamrul, mióta évtizedekkel ez előtt kiköltöztem a szatymazi tanyára.

„De már hozzászoktak. Láttam valamikor egy rabszolgákról szóló filmöt, abba’ volt a jelenet, ahogy szödik a rabszolgák a gyapotot és énekölnek több százan. Hát attól én le is libabőrösödtem. Azóta úgy élöm mög a zenét, hogy ez a kép van előttem. Mindön érzésbül fakad, amit csinálok. Amikor például egy koncert után vagyok, akkor hazamegyek és nekikezdek korongozni, akkor is még két napig a hatása alatt vagyok a történteknek. A könyv is a szeretet miatt íródott: szerethető, csetlő-botló figurák élnek benne.”

„Hát, gyerökök, mögszületött ez a dolog is, a könyv. Nagyon sok kedves embörnek köszönhetően, mert ehhöz se értöttem éggy kukkott sé! De várjál, maradj csak itt, segíts dedikálni! Írjad, majd diktálom!” Jani nem szeret szerepelni, illetve nagyon szeret, de amikor dedikálni kéne, akkor zavarban van és ezt harsány humorral teszi elviselhetővé maga és közönsége számára is. Mondom neki, figyeljé’ mán, baszod, összehoztuk neked, bocs, neköd a könyvet, szervezzük a könyvbemutatókat, még azt is elvárnád, hogy dedikáljunk helyetted. „Dehát mé’? Nem ez a barátság?” – hozza fel a biztos érvet. De igen, mondom neki, igazad van:  írjál, énekelj, feküdj is le nyugodtan! Nézd, van ott hátul egy kellemes kanapé. Mi majd mindent elrendezünk. Mint a mesebeli barátok. Akikből nem csak egy van. Szerencsére!

És lássatok csodát,  végül mégis riportszerű valami lett ebből a szövegből. Lehet, nem mertem belemenni egy szerkesztett kérdezz-felelekbe, nem  kívánnék úgy járni, mint Balog kolléga a moderálással, akit Szikkadt ledumált a pódiumról ezen az estén.

Friss Jani az Ozora fesztiválon fazekas foglalkozásokat tart.      (fotó: Kónya Tamás)

***

Részlet az  aggyuk kijeszt könyvbe! c. kötetből

Mútkórjába mondoma szomszédnak hogy ideje mögtréfálnija tunya szomszéggyajinkat! Ja jajános! – mongya! Mondomneki! – ólvassajee enneka Bredbörineka zirását, az a címe hogya zűrhajó aszt azvan benne hogy a szögényembör űrhajót csinálaz öt gyerökinek aszt fölröpiti űket a zűrbe aszt a zűrjajó ott áll végiga zudvaron. – Csinájjon magais űrhajót aszt röpiccse kija Bözsinénijéketa zűrbe! Pattana zagyaja szomszédnak! másnapmán aszt látom irdatlannagy ponyvák alatt fojika meló titokba! Vagy nyócana szomszéd munkatársaji épitika zűrhajót devagy hétméter magasat! Faszerkezetöt bádoglemez borit a kényelmes autóülésök alatt éggy zárt térbe traktor motor hangja böffen kicsit beleremöga zűrhajó! szinte mindönkész rajta még csúcsajis van! Égyik óldalán éggy ablak! Na iggyüvök éna kébbe!

Az ablak előtt égy fehér vászon émmög jómagasan fekszökéggy álványdészkánaszt vetitöm rájaja marsota vénuszt mög mindönt amijott kinvan! Na gyüna nagynap! csak úgytuttuk rábeszélnija Bözsinénit möga Katinénit, Lajosbácsirú nemis beszélve, hogy Térkamama esküdözött nekikhogy ez nagyonjó lössz! Bevót avatva űjis! Este tizenéggy van! Nyilika zűrhajó fémajtaja és vigyorogva előlépa szomszéd! belűlrű fényárada sötét pusztába! Katinénijék csöndesen piszmognak! Énide benemülök! – mongya Lajosbácsi! Deazé mindönki nagy ámulatta foglal hejeta zülésökön! Aladárbácsit neméri kőrbeja bisztonságiőv kapéggy kötelet hogy abba kapaszkoggyék! Ahun űlnek kábé négyméter magasságvan!

Émmán fönvagyoka zálványdészkán feküdvejaszt melegitöma vetitőt! Főldüböröga zűrhajó afűlkébe halványra válta fény ésa vásznon mán suhanunkis! Asztánmán nincs gyórsaság lebegésvan! Gyönyörű csillagok pompáznakaz ablak előtt! Belátoka fűlkébe! A szomszéd éggy moszkvics kórmányt tekerget, őja vezető deja többijek arca csodálatot fejezki! A látvány erragaggya űket! Különössen mikója szatúrnusz gyűrűje mellett lebegünk ee!

Tartigyaz ámulata béke nyugalom és lassan mögpillantyuka közelgő fődeta miotthonunkat! Hegyek láccanakmán ócejánok majd főldüböröga traktor és azis kialszik! Mögérkösztünk! Fénygyullada fűlkébe mindönki kászálodik és sórra átölelika szomszédot! Ennek dagada mejje! Nyilika fémajtó és mindönki mögbabonázva elindúl haza! Aszt néterjösszék mer engöm elvisza naza! – szól utánuka szomszéd. Eehitték esztjános maga szerint? – kérdi! Hajja maga mégénis eehittem pedig ittvótam kinn!!! Eehatárosztuk hogy újabb űrsétára indulunk!

***

Friss Szikkadt Jani „aggyuk kijeszt könyvbe” c. a kötete Szegeden ezeken a helyeken található meg:
• Dekameron Antikvárium – Vitéz u. 13-15.
• Szukits Antikvárium – Földváry utca 9.
• Holczer Janinál a Mars téri könyves pavilonban (a Hamburgeres mellett)
• Borháló – Gutenberg utca 10.

Online rendelhető:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top