+ Irodalom

Most belelapozhatnak a corvinákba

Kálmáncsehi Domonkos breviáriuma

Mátyás király kódexeinek lapozásával és műhelybeszélgetéssel zárul A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye című kiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban

Milyen útjai lehetnek a corvina-kutatásnak a jövőben a 15-16. század könyvkultúrájának tágabb kontextusába helyezve? Erre a kérdésre keresik a választ a téma legavatottabb ismerői a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállítás nyilvános zárórendezvényén.

A beszélgetés résztvevői:

Békés Enikő, Lauf Judit, Madas Edit, Mikó Árpád, Monok István, Pajorin Klára, Pócs Dániel, Rozsondai Marianne, Sarbak Gábor, Szörényi László tudományos kutatók és Zsupán Edina, a kiállítás kurátora.

Moderátor: Földesi Ferenc, OSZK, különgyűjteményi igazgató

Időpont: 2019. február 7. 17 óra

Február 10-én, egy bónusznap alkalmával Mátyás király kódexeit lapozva fedjük fel egy nyomozás részleteit. Több mint ötszáz éves kódexekről kerül le a védőüveg, hogy a kurátor által lapozva fedezhessük fel azok titkait.

A Philostratos-corvina

A Philostratos-corvina Mátyás király könyvtárának egyik legkülönlegesebb kötete, ám csak nemrégiben derült ki róla, hogy valószínűleg nem Firenzében, hanem Budán készült az udvari történetíró, Bonfini közreműködésével. A kiállítás kurátora a kódexet lapozva mutatja meg, mely jelek vezettek erre a felfedezésre, a látogatók pedig lépésről lépésre végig kísérhetik az izgalmas nyomozás folyamatát.

A másik kiválasztott darab a magyar középkor egyik legszebb fennmaradt emléke, Kálmáncsehi Domonkos székesfehérvári nagyprépost pompás, gazdagon díszített breviáriuma, amelybe Lauf Judit segítségével pillanthatnak bele a látogatók.

Időpont: 2019. február 10. 16 óra

A két eredeti corvina átlapozásához a részvétel regisztrációhoz kötött, regisztrálni a pr@oszk.hu e-mail címen lehet.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a kiállítás a február 10-ei zárásig, csütörtökönként és péntekenként este 8 óráig tekinthető meg, illetve vasárnapi napokon is látogatható.

Országos Széchényi Könyvtár – 1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6., Budavári Palota “F” épület

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top