+ Film

Elhunyt Fakan Balázs

Hosszan tartó betegség után 86 évesen elhunyt Fakan Balázs dramaturg, forgatókönyvíró – közölte Kisfaludy András, a Dokufilm Kft. filmrendezője szombaton.

Fakan Balázs 47 játékfilm – köztük A veréb is madár, A kard, A pogány madonna, a Napló anyámnak, apámnak – dramaturgja, és több mint harminc dokumentumfilm – például a Csitári hegyek alatt és a Körúti esték – dramaturgja és forgatókönyvírója volt.

Fakan Balázs 2006-ban Szkíta Aranyszarvas-díjat, 2007-ben Filmművész Szövetség életmű-díjat kapott – tette hozzá Kisfaludy András.

Fakan Balázs a filmkultura.hu oldalon 2007 januárjában adott interjújából idézünk:

„1933-ban Budapesten a Margit kórházban születtem. De amikor mostanában, a rokkantságom ügyében keresni kezdtem a kerületi polgármesteri hivatalban a születési anyakönyvi bejegyzésemet, nem találták. Lehet, hogy meg sem születtem?… Egyébként a szüleim Nagykőrösön laktak, de édesanyám budapesti volt…

Nagyon jó hely volt! Egy nagy város 37 ezer lakossal, akik aztán sajnos egyre inkább fogyatkozni kezdtek. A lakás és az üzlet egy telken volt, hátul a lakás, elől a bolt, kétoldalt a raktárak, s elkerített udvarban a disznó- és a baromfiólak. Sajnos a nyúl-ketrecek is! A nyulakat nekem kellett gondoznom! Mivel földünk nem volt, kijártam a határba egy nagy kassal, s ahol láttam a földeken leszedetlen káposzta-félét, azt belegyűjtöttem s vittem haza a nyulaknak, s persze nekem kellett takarítanom a ketreceiket is. Gyerekkorunkban sokat voltunk az üzletben, mert a szüleink nagyon komolyan befogtak minket.”

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top