+ Irodalom

81 könyv került az idei Aegon Művészeti Díj nagy listájára

Tokhal-mintás tapéta, ölelő pandák és a rókák élete –nyolcvannál több jelölés érkezett a 14. Aegon Művészeti Díjra

Lezárult a jelölés az idén 14. alkalommal átadandó Aegon Művészeti Díjra.  Magyarország legrangosabb magánalapítású irodalmi elismerése nettó 3 millió forintot és egész éves figyelmet hoz a nyertes mű szerzőjének.

2018 kortárs magyar könyvterméséből 8 könyvkiadó 81 kötetet válogatott be a díjra esélyes művek közé. Az Aegon Művészeti Díj hétfős zsűrije egészen a nyertes mű kihirdetéséig titkos, és a szűkített tízes lista összeállításáig egymásról sem tudva dolgoznak tagjai. Naplót, versesköteteket, történelmi és pszichológia regényt, esszékötetet is olvashatnak a zsűritagok, míg végül egymás választását nem ismerve megteszik javaslataikat a díj „shortlist”-jére kerülő legjobb tíz könyvre.

Öt korábbi Aegon-díjas szerző is a jelöltek között van: Krasznahorkai László (két könyvét is jelölte kiadója), Oravecz Imre, Péterfy Gergely (társszerzőként Péterfy-Novák Évával), Rakovszky Zsuzsa és Térey János. Sok az előző évek shortlistjeiről ismerős név – Dragomán György, Erdős Virág, Garaczi László, Markó Béla vagy Szabó T. Anna (ő, Krasznahorkaihoz hasonlóan, szintén két könyvével szerepel az esélyesek közt).  A kiadók közül harmincnégy címmel idén is a Magvető Kiadó vezeti a jelölési listát. A Kalligram Kiadótól érkezett a második legtöbb mű, szám szerint huszonegy. 2018 Aegon-díjas szerzője Nádas Péter, kiadója, a Jelenkor tizennégy kötettel indul idén a díjért.

A tizennegyedik Aegon Művészeti Díjat idén tavasszal adják át. A jelöltek zsűri által összeállított tízes listáját februárban ismerheti meg a közönség.  

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top