+ Történelem

50 év után újra felgyújtotta magát egy férfi a Vencel téren

Felgyújtotta magát péntek délután egy férfi a prágai Vencel téren – közölte a cseh rendőrség. Tettének indítékai ismeretlenek.

Andrea Zoulová, a prágai rendőrség szóvivője szerint az önégetési kísérletnek a rendelkezésre álló értesülések szerint nem voltak politikai indítékai és társadalmi tiltakozásról sincs szó.

Az önégetési kísérlet a Nemzeti Múzeum épülete előtt álló Szent Vencel-szobor mellett történt. A lángokat néhány járókelő a saját kabátjával próbálta elfojtani, amíg valaki a közeli kávéházból kihozott tűzoltó készülékkel eloltotta a tüzet.

A kiérkező mentősök azonnal altatót adtak be férfinak, aki közlésük szerint testének mintegy 30 százalékán szenvedett égési sebeket. A férfit a Vinohrady kórházba szállították.

Szemtanúk szerint a férfi először leöntötte a ruháját valamilyen folyadékkal, majd felgyújtotta magát és a földre esett. Egy a helyszínen lévő asszony azt mondta, hogy a férfinál két kisebb transparens is volt, de hogy mi volt rájuk írva, azt nem tudta pontosítani.

Fél évszázada, 1969 január 16-án, közel ehhez a helyhez gyújtotta fel magát Jan Palach cseh egyetemista, hogy Csehszlovákia szovjet megszállása elleni tiltakozásra ösztönözze az ország lakosságát. A húszéves egyetemista három nap múlva belehalt sérüléseibe.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Arpesz szerint:

    „50 év után újra felgyújtotta magát egy férfi a Vencel téren”.
    Ez a cím egy kolosszális baromság(!),mivel azt sugallja,hogy az illető már egyszer felgyújtotta magát,de most megint kedvet kapott hozzá!
    Szerencsésebb lett volna ,ha azt címet kapja tudósítás,hogy „50 év után ,most egy másik férfi gyújtotta fel..stb. Nem igaz? 🙂

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top