+ Zene

Világhírű együttesek játsszák a zeneművet, amiben egyetlen hang sincs

John Cage, a 20. századi kortárs zene kiemelkedő szerzője 4’33” című műve előtt tiszteleg a londoni Mute kiadó. A legendás csendzenét a Depeche Mode, a New Order, a Laibach, Moby és mások adják elő.

A STUMM433 elnevezésű, májusban megjelenő doboz lemezein az 1978-tól működő kiadó több mint ötven pop-rock formációja előadásában, saját elgondolásukban látható (kevésbé hallható) Cage 1952-ben született műve.

Cage nagy hatású művében egyetlen hangot sem kell az előadónak megszólaltatnia, elegendő a csendre figyelnie. A 4’33” előadásában a műre hangolódáson, a meditáción van a hangsúly. A mű alapjaiban változtatta meg a közgondolkodást a csendről, a hangról, a kompozícióról és annak hallgatásáról.

A kiadványban a Mute-hoz az elmúlt négy évtizedben tartozó művészek sora működött közre. A névsorban található a Normal, amely a kiadó első kislemezén zenélt, a világszerte ismert előadók közül mások mellett a Depeche Mode, a New Order, a Laibach, A Certain Ratio, Moby, az Afghan Whigs, Alexander Balanescu, Barry Adamson, a Cabaret Voltaire, Chris Carter, az Einstürzende Neubauten, az Erasure, a Goldfrapp, Lee Ranaldo, a Liars, Michael Gira, Mick Harvey, a Miranda Sex Garden, a Nitzer Ebb, a Wire és Yann Tiersen.

A doboz beharangozó klipjét a szlovén Laibach készítette el, amely a videóban Julian Wasser, a Time magazin világhírű fotósa által 1963-ban készített, „Duchamp egy meztelen nővel, Eve Babitz-cel sakkozik” című képéből indult ki. Marcel Duchamp (1887-1968) francia-amerikai festő, kubista, szürrealista, dadaista képzőművész és sakkjátékos volt.

A kiadvány bevétele részben a fülzúgásban szenvedőket segítő Brit Tinnitus Szövetséghez, részben a Music Minds Matter elnevezésű, zenészeket támogató alapítványhoz kerül. A kezdeményezés Craig Gill emlékének adózik: az Inspiral Carpets egykori dobosa húsz éven át szenvedett álmatlanságban és szorongásban rendszeres fülzúgása miatt.

Az 1992-ben elhunyt amerikai zeneszerző, John Cage 4’33” című művét Magyarországon az Amadinda Ütőegyüttes játszotta lemezre.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top