+ Természet

Sok vagy kevés? 39 év alatt 0,1 Celsiusszal nőtt az óceánok hőmérséklete

shell

Az eddig kalkuláltnál gyorsabban melegednek az óceánok, tavaly rekordot ért el a vízhőmérséklet – állapította meg egy új amerikai-kínai tanulmány.

Az új méréseket az óceánokra 2000 óta kihelyezett 3900 mérőbója adatai segítették. Az adatok alapján az 1971 óta végbement melegedés nagyobb, mint amit az ENSZ legutóbb, 2013-ban kalkulált – írták a tudósok a Science tudományos lap aktuális számában.

A 2000 méterig is lehatoló mérések alapján a vízmelegedés gyorsulóban van. A klímakutatók túlnyomó többsége szerint a légkört az üvegházhatású gázok ember okozta kibocsátása melegíti, a hő egy részét az óceánok veszik fel. A vízmelegedés arra készteti a halakat, hogy hűvösebb vizekbe meneküljenek.

“A globális felmelegedés itt van, következményei már most súlyosak, nincs kétség”

– írták közleményükben a szerzők.

A jövő héten publikálandó adatok azt mutatják, hogy a Föld óceánjai 2018-ban melegebbek voltak, mint a korábbi rekord évében, 2017-ben – mondta Licsing Cseng, a tanulmány vezető szerzője, a Kínai Tudományegyetem légköri fizikai intézetének kutatója.

Cseng a Reutersnek elmondta, hogy 2000 óta szinte minden évben megdőlt az óceánok hőrekordja.

1971 és 2010 között mintegy 0,1 Celsius-fokkal nőtt az óceánok vízhőmérséklete. A 2013-as ENSZ-becslés lassabbnak ítélte melegedést, de nem adtak meg olyan értéket, ami összehasonlítást tett volna lehetővé.

Az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus Climate Change Service hétfőn megjelent tanulmánya szerint a tavalyi volt a negyedik legmelegebb év a felszíni hőmérséklet alapján a 19. század óta.

Az óceáni hőmérsékletet kevésbé befolyásolják az időjárás éves változásai. Akár ezer év is letelhet, míg az óceánok mélyét elérik a felszíni változások.

A felmelegedés – többek közt – csökkentheti az óceánok oxigéntartalmát, károsítja a korallzátonyokat, amelyek a halak tömegének szolgálnak keltetőül.

A melegebb tengerek több párát bocsátanak ki, ami erőteljesebb viharokat eredményez. A vízmelegedés a tengeri jeget is olvasztja, ez a vízszint emelkedését okozza.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

 1. Mahir Kara

  2019-01-14 - 17:06

  A remete jövőképe!

  Annyi jövőtök lehet, mint nékem a kilencven évemmöl! Lehet akár tíz, de löhöt, hogy kettű! Vagy a színes erdei lombnak! Az őszi fagyok eljövetelitűl függ! Sok szédült kakas, mégis úgy kapar, mintha a szérűn vóna csépléskor! Nem gondúl a lakodalmas hétvégivel, amikor metélke tekeredik a lábára, oszt asztalra kerül, húslevesbe! Vagy forró zsírjába sül, egy rakéta nyomán! Az örök világosság fényeskedik néki, azt hiszi a nap, esik a fejire, Ű meg hamarabb elfüstől annál, mint a pap lóbál néki a templomba! Mindig több pénze vót, mint esze!
  Szép jövőt hoz az es, hogy gyereki márcsak a nagyon gazdagnak, meg nagyon szegénynek születik! Az, egyiknek, mert telik rá, másiknak meg esze nincs elég! A közös bennük, hogy egyik se szeret, akar dógozni! De ha, nincs aki dógozik, a másik mivel fog kereskedni, uzsorázni! Kitűl, mibűl lesz a segíly? Mert magyar mán nincsen mutatóba se, aki dógóni hajlandú vóna! Elhúzott kűfődre, ahol megfizetik a dógozni hajlandóságát!
  Szóval fényesek a kilátásaitok, mint vak jósnak az éccakai ködbe, novembörbe! A jár jól, amék rögtön meghól, nem köll kóborolnia ennivaló után, a felperzselt fődön, ívóvíz, falnivaló nékül! Addig gyűjt, mintha magával vihetné, vagy utóda örökölhetné! A telhetetlenséget, amit ű is örökölt! Egyebet nem! Úgy jár mind, mint az aranka! Halálba szíjja gyökértelensége után, a másikat, hogy utána pusztul, de magja nem kell ki jövőre, mert jövő nem lesz néki se!
  Csak a györekeket sajnálom, értem nem kár, éltünk elögöt, oszt mindent felfaltunk, elpusztítottunk, amiétől élhető vót a világ!
  Kelt Szenrőládon 2017-01-03

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top