+ Képzőművészet

Egy hónapig látható Banksy önmagát ledaráló festménye

Baden-Badenben csaknem egy hónapig tartó kiállításon mutatják be Banksy brit graffitiművész Girl With Balloon (Lány léggömbbel) című művét, amely nagy szenzációt keltve félig bedarálta magát a Sotheby’s tavaly októberi londoni árverésén.

Az időközben Love in the Bin-re (Szerelem a kukában) átkeresztelt kép február 5. és március 2. között lesz látható a Frieder Burda múzeumban. Henning Schaper múzeumigazgató azt mondta, hogy nagy érdeklődésre számítanak, főleg a fiatalok és a Banksy-rajongók részéről.

Az igazgató szerint nem pusztán közszemlére teszik a londoni árverésen több mint egymillió angol fontért elkelt műalkotást, hanem az alkotó szándékának megfelelően igyekeznek „demokratizálni a művészetet”, így a lehető legtöbb embernek akarják megmutatni a művet, és szimpóziumot is rendeznek arról, hogy milyen körülmények vezetnek „árrobbanáshoz” a műkincspiacon.

Október elején nagy vihart keltett a művészvilágban a Lány léggömbbel, amely félig bedarálta magát a keretbe rejtett iratmegsemmisítővel az után, hogy 1,042 millió fontos áron elkelt. Banksy egyik leghíresebb művének akrilfestékkel készült reprodukciója egy szívformájú piros léggömböt felengedő kislányt ábrázol.

A kilétét titkoló bristoli utcaművész később azt közölte, hogy a képnek teljesen meg kellett volna semmisülnie, és akciójával a műkereskedelem eltorzulását kívánta bírálni.

A vásárló, egy nevének elhallgatását kérő európai műgyűjtőnő elmondta, hogy először sokkolták a történtek, majd lassan felfogta, hogy „a művészettörténet egy darabjának” tulajdonosa lesz. A Sotheby’s szerint Banksy az árverésen „valójában nem elpusztított, hanem megalkotott egy művet”. Az aukciósház a művészettörténet első olyan alkotásaként ünnepelte a képet, „amely egy aukción, élőben jött létre”.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top