+ Gondolat

Mi is az a fekete lyuk?

Szilveszter napján írt a Librarius a Kozmikus Cenzor Hipotézisről az Etesi Gábor kutató-fizikussal készült interjúban. Erre válaszol Kiss Zoltán J. független kvantumenergia-kutató.

Szilveszter napján írt a Librarius a Kozmikus Cenzor Hipotézisről – egy kutató-fizikussal készült interjúban. A teljesség kedvéért a dolgot más aspektusból is érdemes megvizsgálni. Elsősorban azért, mert bármiféle matematikai fizikát is definiálunk, az nem mondhat ellent a józan észnek.

Roger Penrose Kozmikus Cenzor Hipotézise úgy tartja, hogy mindennek legalább egy oka van. Vagyis determinisztikus. Mint ahogyan a konvencionális fizika is az. Ha ez a hipotézis hibás, akkor az ok-okozatiság, mint olyan is hibás. A kozmikus kutatók ún. eseményhorizontot is definiálnak még, ami, mint mondják, eltakarhatja magát az okot, de ez az ok-okozatiság alapelve szempontjából tulajdonképpen mellékes.

És ezt a „józan ész” által megfogalmazott hipotézist – amennyiben az olvasó azt helyesen értelmezi – a meginterjúvoltnak a négy dimenziós terek topológiájával sikerült megcáfolnia. Illetve úgy tartja, hogy az további finomításra szorul. Mert a fekete lyuk belsejében „durván sérül az ok-okozatiság elve”!(?) Vagyis úgy történik benne valami, akármi is legyen az, hogy annak nincs oka? És úgy összesűrűsödve-összecsavarodva van benne a tér és az idő, hogy az ok-okozatiság elve kicselezhető…

A kozmikus szenzor hipotézist józan ésszel valóban nehéz elmagyarázni. A fizika pedig matematikai leírással és gyakorlati igazolással érvényes.

Nehéz dolguk van a fekete lyukkal foglalkozó kutatóknak, illetve kutatni azt. Ha a „messziről jött ember azt mondhat, amit akar” mondást itt alkalmazzuk, akkor ebből az jön ki, hogy ami messze van és leellenőrizhetetlen, arról bárki azt mond, amit akar és úgy cáfolja azt, ahogy akarja.

A tér összesűrűsödésre-összecsavarodására pedig Teslát érdemes idézni, aki azt mondta még a század elején, hogy nem lehet azt tartani a térről hogy az görbült, ha nem tudjuk hogy mi az.

Itt még azt is fel lehetne vetni a messziről jött embernek, hogy mi az a fekete lyuk? Az most egy lyuk? Vagy egy inflexiós pont? Ha az egy lyuk, akkor mi van benne? És e kapcsán azt is, hogy mi az a világűr? Mert, ugye, az nem lehet a semmi.

A kozmikus matematikai fizikában minden mondás-állítás-tézis-hipotézis és azok ellenkezője is tulajdonképpen Einstein általános relativitás elméletére épül. De az ok-okozatiságot az meg nem kérdőjelezi. És ha az einsteini elmélet bukik, akkor minden bukik.

 Kiss Zoltán J. független kvantumenergia-kutató

2 hozzászólás

2 Comments

 1. Attila

  2019-01-07 - 20:00

  Tisztelt Kiss Zoltán J. független kvantumenergia-kutató!

  Jelezni szeretném, hogy a következetesen használt “kozmikus szenzor” kifejezés valami nagy félreértés lehet az Ön részéről, mert aki csak legalább egy ismeretterjesztő művet elolvasott a témában az tudja, hogy itt a kozmikus cenzor kifejezésről van szó. Az előbbi érzékelést jelent, az utóbbi cenzúrát. Ez a lényege a Penrose tanulmánynak, hogy a fekete lyuk eltakar előlünk valamit, cenzúráz. A common sense-nek (józan ész) semmi köze ehhez.

  Üdv.:

  Egy laikus

  • Kiss Zoltán J

   2019-01-08 - 07:49

   Igen. Igaza van. Sajnos csak angolul olvastam. Sajnálom hogy így sikerült. Köszönöm hogy kiigazította. Láthattam volna, hogy az eredeti cikkben is magyarul is cenzorank van írva. Remélem a lényeget nem takarja el. Üdv.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top