+ Zene

Peter Ogi holttestére a lakásában találtak rá

Peter Ogi figyelemre méltó életművet hagyott maga után – mondta csütörtökön Menyhárt Jenő, az Európa Kiadó frontembere pályatársára emlékezve.

Menyhárt Jenő elmondta, hogy Peter Ogi (Hegedűs Péter) halálhírét a zenész lánya közölte vele szerdán, a halál pontos időpontja egyelőre ismeretlen. Sajtóhírek szerint Peter Ogi holttestére lakásában találtak rá.

Az Európa Kiadó frontembere a 63 éves korában elhunyt Peter Ogit a magyar alternatív zene egyik legismertebb egyéniségének, az első magyar punkzenekar alapítójának nevezte:

„nagy hatással volt a hazai underground színtérre, mindig figyelemmel kísértük sokrétű munkásságát”.

Peter Ogi az Európa Kiadó két kiadványának is a producere volt.

Peter Ogi 1977-ben alapította az egykori legendás magyar neoavantgárd/underground/punk zenekart, a Spionst. Később az együttes másik meghatározó tagjával, Molnár Gergely énekessel együtt disszidáltak, és Nyugat-Európában, majd Amerikában próbáltak szerencsét. Ogi dolgozott együtt Malcolm McLarennel, a Sex Pistols egykori menedzserével, Peter Gabriellel, Boy George-dzsal, Kate Bush-sal. New Yorkban két együttest is alapított: a Backlasht és a Central Europe-ot.

„Péter szeretett kísérletezni, pályafutása során nagy utat járt be, nyitott volt minden műfajra – idézte fel a pályatárs. Klasszikus zenét tanult, később több zenei stílust is kipróbált, például a punkot, a sanzont, a világzenét, majd filmzenéket komponált, kortárs kísérleti zenét szerzett”

– emlékezett Menyhárt Jenő.

„Remek zenész volt, akitől nagyon sokan sokat tanulhattunk, figyelemreméltó életművet hagyott maga után”

– méltatta az underground zenész Peter Ogit.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top