+ Irodalom

A rabszolgatörvény lesz a 2018. év szava?

A szó az élet tükre. Szavazz Te is az év szavára!

Halljuk ezeket a szavakat: kaftán, turbán, dzsámi, minaret – rögtön az oszmán-török korban érezzük magunkat. A békekölcsön, padláslesöprés, tantusz, építőtábor, svájcisapka szavak az 1950-es, 60-as retró évekbe röpítenek bennünket.

A Kiss Gábor lexikográfus által vezetett TINTA Könyvkiadóban vallják, hogy a szó az élet tükre, ezért 2009-től minden év végén internetes szavazással gyűjtik össze az adott évre legjellemzőbb szavakat. Biztosak benne, hogy az évről évre szavazással összegyűlt szavak pontosabban mutatják be mindennapjainkat és a bennünket körülvevő világot, mint a nagy történészi tanulmányok. A legnagyobb magyar szótárkiadó szerkesztőségében az össznépi közvéleménykutatás eredményeit és tapasztalatait folyamatosan építik be új szótáraikba.

Idén tizedik alkalommal folyik a TINTA Könyvkiadó honlapján szavazással a szógyűjtés. Mit fognak mutatni a 2018. évre jellemző szavak? Fordult a világ? Jobb vagy kegyetlenebb lett életünk, mint az elmúlt években volt?

Néhány nem éppen pozitív kicsengésű szó az elmúlt kilenc év korfestő szavaiból:

 

H1N1, influenza (2009),

vörösiszap-katasztrófa, fülkeforradalom (2010),

végtörlesztés, leminősítés (2011),

korrupció, szegénység (2012),

rezsicsökkentés, táblagép (2013),

internetadó, szelfi (2014),

migráns, kerítés (2015),

brexit, migráció (2016),

Soros, unortodox (2017).

A TINTA Könyvkiadó honlapján három szóval most te is szavazhatsz a 2018. év szavaira, a szavazás után hozzájuthatsz a szavak versengésének pillanatnyi állását.

Cikkünk megjelenése idején 418-an szavaztak, az első helyen a rabszolgatörvény állt, a bajszos szar 19 szavazattal a 15.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top