+ Történelem

Találtak egy 2000 éve Pompejiben megkövült lovat

Egy magas rangú katonatiszt felszerszámozott lovának megkövült maradványait találták meg egy fényűző külvárosi villa istállójában, Pompeji ókori romvárosban.

A régészeti park igazgatója, Massimo Osanna szerint a Nápolyi-öbölre és Capri szigetére néző villa egy parancsnoki rangú katonatiszté lehetett, talán egy tábornoké. A telivér hátán megtalálták a fából készült nyerget, amelyet bronz berakások díszítenek.

A felszerszámozott ló mellett megtalálták két másik ló maradványait is. Az állatokat a fojtogató vulkáni hamu vagy a forró kigőzölgés ölte meg, nyilván nem tudtak kimenekülni az istállóból, amikor 79-ben kitört a Vezúv és maga alá temette a virágzó várost.

A freskókkal díszített és gazdagon bebútorozott, lépcsőzetes teraszú villában már az 1900-as években is végeztek ásatásokat, de a helyet később visszatemették. Massimo Osanna reményei szerint a via di Civita Giuliana-i villát később a nagyközönség is megtekintheti.

A romváros feltáratlan északi részein folyó ásatások idén már számos szenzációs leletet eredményeztek. Az igazgató közölte, hogy két millió eurót fordítanak az ásatások jövő évi folytatására.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top