+ Tudomány

Felszín alatti meleg tengeri hullámok olvasztják a grönlandi jeget

A relatíve meleg, felszín alatti tengeri hullámok télen is olvasztják alulról a világ második legnagyobb jégfelületét, a grönlandi jégtakarót, amely soha nem látott tempóban olvad.

A felszín alatti „meleg”, nullánál pár fokkal magasabb hőmérsékletű hullámokat az Atlanti-óceán északkeleti részén fújó erős szelek okozzák – állapították meg számítógépes modellezéssel a Scottish Association for Marine Science (SAMS) kutatói.

A skót kutatóintézet szakemberei egy december elején publikált kutatási eredmény okát próbálták kideríteni. Amerikai, brit és holland tudósok azt állapították meg, hogy legalább 350 éve nem látott tempóban olvad a Grönland területének 80 százalékát fedő, 1,71 millió négyzetkilométeres jégtakaró, és ez okozza a globális vízszintemelkedés 20 százalékát, vagyis évi 0,8 millimétert. Az olvadó grönlandi jég így a második legjelentősebb forrása a tengerszint-emelkedésnek.

A SAMS, amely Skócia legnagyobb és legrégibb független tengerkutató szervezete, úgy becsüli, hogy 2012-ben 600 gigatonna víz került a világtengerekbe Grönlandról.

Egy másik friss, az Environmental Research Letters tudományos folyóiratban megjelent jelentés szerint az Északi-sarkvidék olvadó jegéből másodpercenként 14 ezer tonna víz kerül a világtengerekbe, az arktiszi olvadás 1971 óta 2,3 centiméterrel emelte meg az óceánok szintjét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top