+ Ökológia

Beperelik a klímaváltozással szemben tehetetlen államot

Keresés a weben

Négy civil szervezet vasárnapig több mint másfél millió aláírást gyűjtött össze Franciaországban ahhoz, hogy beperelje az államot, mert szerintük tétlen a globális felmelegedés elleni fellépésben. Soha ennyi aláírás nem gyűlt még össze egy ügy érdekében az országban.

A laffairedusiecle.net című oldalon öt nap alatt gyűjtött össze ennyi aláírást a Greenpeace, az Oxfam, az Alapítvány a Természetért és az Emberért (FNH), valamint a Mi Ügyünk. Korábban a legtöbb aláírás egy munkajogi reformtervezet ellen gyűlt össze 2016-ban: két hét alatt valamivel több mint egymillió.

A szóban forgó civilszervezetek azt tervezik, hogy ha a kormány továbbra sem hoz szerintük megfelelő intézkedéseket a klímaváltozás elleni küzdelemben és a biodiverzitás csökkenése ellen, akkor beperlik a párizsi körzeti bíróságon.

Hollandiában egy civilszervezet, az Urgenda már ért el eredményt egy hasonló módszerrel egy hasonló ügyben: egy alsó fokú bíróság 2015-ben kötelezte az államot, hogy 2020-ig 25 százalékkal csökkentse az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátását az országban. Ezt az ítéletet másodfokon idén októberben erősítették meg.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Szathmári Veronika szerint:

    Már csak az örökké füstölgő, ki-kitörő vulkánokat, az égő erdőket, mezőket, kellene beperelni.

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top