+ Zene

Michael Jackson és Prince is duettet énekelt vele: Judith Hill

fotó: Joe lemke

Usher, Shakira, Blake Shelton és Adam Levine is állva tapsolt neki. 4 évesen írta első dalát, Michael Jackson őt választotta duettpartnernek This Is It-turnéjára, emellett olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Prince, Stevie Wonder vagy éppen Josh Groban. Ha létezik 21. századi tündérmese, akkor Judith Hill története ilyen.

Az LA Weekly szerint Judith Hill hangja tele van lélekkel, és van benne valami olyan nyerseség, ami igazán különlegessé teszi: könnyedén vált át R&B-ből funkra, onnan hiphopra, vagy éppen jazzre és gospelre. Utánajártunk, ki van a fantasztikus vokális adottságok mögött.

4 éves kora óta alkot

Ahogy az a kiemelkedő zenei tehetségeknél általában lenni szokott, Judith is nagyon fiatalon csöppent bele a zenélésbe. Japán édesanyja zongorista, amerikai apja basszusgitáros, akik a hetvenes években egy funkzenekarban találkoztak, és jobbnál jobb zenékkel vették körül 1984-ben született gyermeküket. Tehetsége már nagyon korán megmutatkozott: első dalát 4 évesen írta. Első lemeze, a Back in Time borítóján is kislányként látható, első zongorájával.

Négy nyelven beszél folyékonyan

Japán–amerikai származásából kifolyólag több nyelven is folyékonyan beszél, a japán és az angol mellett spanyolul és franciául. Miután diplomát szerzett zeneszerzésből a kaliforniai Biola egyetemen, 2007-ben Franciaországba utazott, hogy együtt dolgozzon a francia énekessel, Michel Polnareff-fel. Dalszerzői és énekesi karrierje azt követően indult be, hogy visszatért az Egyesült Államokba.

Michael Jackson őt választotta duettpartnerének az utolsó turnéjára

Nagyon keveseknek adatik meg, hogy a világ legnagyobb popsztárjával dolgozzanak. Judith Hillnek azonban része lehetett ebben a szerencsében, Michael Jackson ugyanis őt választotta ki, hogy 2009-re tervezett utolsó nagy turnéja, a This Is It keretében elénekelje vele egyik legnagyobb slágerét, az I Just Can’t Stop Loving You-t. A próbák és előkészületek nem mindennapi pillanatait egy dokumentumfilm örökítette meg.

Különleges és szoros kapcsolatukat mutatja, hogy Michael Jackson temetésén Hill énekelhette el a Heal The Worldöt, ami a ceremónia egyik legfelemelőbb pillanata volt. Sőt, I Will Always Be Missing You címmel dalt is írt az énekes emlékére, amelynek bevételeit jótékony célra ajánlotta fel.

Rengeteg sztárral dolgozott együtt Stevie Wondertől Robbie Williamsig

Kezdetben főleg háttérénekesként segítette a legnagyobb csillagok munkáját: többek közt Stevie Wonderrel dolgozott, de számtalan sztár lemezén is közreműködött. A hangját mások mellett Anastacia, Josh Groban, Mike Oldfield, Barry Manilow, Rod Stewart és Robbie Williams albumain hallhatjuk, emellett együtt turnézott Josh Grobannel és John Legenddel is.

20 lábra a sztárságtól

Judith feltűnik az Oscar- és Grammy-díjas 20 Feet from Stardom című dokumentumfilmben is, amely a 21. század legnagyobb előadói mögött dolgozó háttérénekesek történetét meséli el. Az énekesnő számos elismerést kapott a filmben elhangzó Desperation című daláért, amely minden háttérénekesnek szól: merj küzdeni az álmaidért.

Levette a lábáról a zsűrit a The Voice negyedik szériájában

Hill az amerikai The Voice tehetségkutató negyedik szériájában is felbukkant 2013 tavaszán, és bár sokan őt tartották a legesélyesebbnek a verseny megnyerésére, csak a top 8-ig jutott. Egyébként a zsűriben ott ült az az Usher is, aki Michael Jackson temetésén ott állt vele a színpadon. Érdemes megnézni az alábbi videót a válogatásról, amelyben a négy zsűritag – Adam Levine, Shakira, Usher és Blake Shelton – egyöntetűen megfordul a székével Judith hangja hallatán, és szinte ölre mennek, hogy az ő csapatukhoz csatlakozzon.

Prince személyesen hívta fel, hogy működjenek együtt

„Minden okkal történt, és éppen akkor, amikor kellett. És most itt vagyok, hogy felvegyem a lemezemet, mert eljött az ideje

– mondja Judith egy videóban Paisley Parkban, Prince minnesotai stúdiókomplexumában.

„Egy tévéinterjúban megkérdezték, hogy kivel dolgoznék a legszívesebben, és Prince-t mondtam. Két héttel később személyesen hívott fel

– mesélte. Az énekes-dalszerző eleinte csak egy közös zenélésre invitálta meg, az eredmény viszont annyira tetszett neki, hogy végül felvetette: vegyenek fel egy lemezt.

„Mindig is imádtam Prince-t és azt, ahogy képes volt populárissá tenni a funkot” – fogalmazott az énekesnő. Első, Back in Time című albumát úgy jellemzi: „Klasszikus soul egy kis funkkal fűszerezve. Olyan, mint egy időgép, amivel egy olyan zenei korszakba utazom vissza, amit imádok.”

Prince-szel a haláláig szoros kapcsolatban volt, egyes források szerint talán több is volt köztük puszta munkakapcsolatnál. Ebben a videóban bepillanthatunk a lemez készítésébe, a felvétel elején Prince hangját is hallhatjuk, a végén pedig ő maga is megjelenik.

Legújabb albumával érkezik a Müpába

A jó hír az, hogy az énekesnő április 16-án végre Magyarországra érkezik, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál közönségének bemutassa legújabb, november 13-án megjelent albumát, a Golden Childot. Egy interjúban elmesélte: a lemez fő témája az összetartozás és a kultúrák sokszínűsége.

Szeretném a zenémmel legyőzni a gyűlöletet, és közelebb hozni egymáshoz az embereket. A különbözőségeink ellenére egyek vagyunk. A dalok nagy részét a bennem élő gyereknek írtam.”

A cikk eredetileg a BTF hivatalos blogján jelent meg, további érdekességek, kulisszatitkok és történetek a btf.blog.hu oldalán.

Michael Jackson és Prince is duettet énekelt vele: Judith Hill
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top