+ Történelem

Előkerültek az Árpád-házi herceg szétkaszabolt csontjai

Mostanáig egyetlen hiteles csontvázat ismertünk az Árpád-házból, III. Béla királyét. A most előkerült macsói Béla herceg, IV. Béla unokája anyai ágon Árpád-házi leszármazott. A csontmaradványain talált sérülések nem egyszerű kivégzésre, sokkal inkább brutális mészárlásra és csonkításra utalnak – írja a magyarmuzeumok.hu.

Ki is volt Béla macsói herceg?

Béla herceg III. Rasztiszláv kijevi nagyfejedelem és IV. Béla király Anna lányának kisebbik fia volt. Történeti adat nem szól születése idejéről – valamikor 1243 és 1252 között született –, halála körülményeiről többet tudunk. A Margit-szigeten gyilkolták meg 1272 novemberében. Macsó és Bosznia hercege volt.

A merényletet anno így írták le:

Ily alkalommal történt, hogy a királyi udvar kegyében álló Németujvári Henrik az ifjú macsói herczeget Bélát a király ellen forralt árulás vádjával illette, s az erre következett heves szóvita közben kardot rántva úgy összevagdalta, hogy teste darabjait testvére Margit s unokahúga Erzsébet apáczák alig birták összeszedni, kit is aztán nagy siralom közt temettek el az ottani monostorban.

(Szabó Károly: Kun László)

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Mahir Kara szerint:

    Szent István anyjának Bolya,és Bonnyha voltak a fiútestvérei! Bolyai leszármazottak, ma Edelényben (Borsod)élnek! (Ezer éves, igaz hiányos családfát, magam küldtem meg Czizel doktornak! Nem volt téma, a Genetika művében! Csak saját fajú művészei!)Vagy húsz éve, Miskolci Tv ostoba ripacstere, Hajléktalan Szállón, meginterjúvolta Bolyai Ibolya félroma nőt! Markó Béla tudta, Bolyaiak Edelényben élnek ma is! Ostoba tyúkocska nem! Fel se tünt, a név nem jelentett számára semmit!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top