+ Ökológia

Lassú a System 001, nem éri utol a szemetet a Csendes-óceánon

Két hónappal a különleges hulladékgyűjtő üzembe állítása után nem a tervek szerint működik a csendes-óceáni szemételtakarítás, közölte a The Ocean Cleanup projekt.

Bár a rendszer megfogja a műanyagot, de nem tartja meg. Boyan Slat, a projekt alapítója előre nem látható problémáról beszélt, mely azonban szerinte megoldhatók.

A System 001 rendszer túl lassan mozog a vízben, ennek pontos oka nem ismert, a probléma nem jelentkezett sem a tesztelések, sem a számítógépes modellezések során.

A rendszer egy 600 méter hosszú, a víz felszínén lebegő műanyag csőből, és egy három méter mélyen a víz alá merülő fésűszerű filterből áll. A filter által kiszűrt szemetet hajók szállítják a partokra.

Ahhoz, hogy a The Ocean Cleanup működjön, a rendszernek gyorsabban kell haladnia a vízen, mint a műanyaghulladéknak, amelyet el kell fognia. A rendszer lassúságának okai a szél és a hullámok lehetnek. Egy másik ok lehet, hogy a cső végei hullámszerű mozgást végeznek, ami lelassítja a rendszert.

A szerkezetet október elején kivontatták a Kalifornia és a Hawaii-szigetek között elterülő hatalmas csendes-óceáni szemétszigethez, a kaliforniai partoktól 2000 kilométerre lévő Great Pacific Garbage Patchhez, a vízben lebegő műanyaghulladék összegyűjtésére. A kutatók becslései szerint a System 001 mintegy 1,8 milliárd műanyagdarabot gyűjthet össze.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top