+ Tudomány

Megtalálták az év legszebb sírját

Keresés a weben

Az „év legszebb sírját”, egy főpap 4400 éves érintetlen temetkezési helyét találták meg régészek a szakkarai nekropoliszban.

A sír kivételesen jó állapotban maradt fenn, színei az eltelt évezredek ellenére is csaknem egykori pompájukban ragyognak, kivételes felfedezésről van szó.

A 10 méter hosszú, három méter széles és három méter mély sírban egy Vahtié nevű papot helyeztek örök nyugalomra az i.e. 2500 és 2300 között uralkodó V. dinasztia idején. A bejárat felsorolja az elhunyt mind a három tisztségét, a királyi tisztítópapi mellett a királyi felügyelői és szenthajóőrzői titulusát is.

A falfestmények egy része az elhunytat ábrázolja anyjával, feleségével és más családtagjaival, a többin kerámia-, bor- és kegyeleti tárgy készítési jelenetek, vallási áldozat bemutatása, zenés előadások, vadászjelenetek, vitorlás hajók láthatók. A hieroglifákkal is ékesített sírkamra falaiba vájva 18 nagy fülkét találtak, ezekben az elhunyt és hozzátartozói 24 nagy színes szobrát fedezték fel.

A nagy falmélyedések alatt 26 kis fülkében 31 kisebb szobrot is találtak, azt azonban még egyelőre nem tudják, hogy kit ábrázolnak.

Az egyiptomi régészeti hatóságok további jelentős felfedezésekre számítanak a temetkezési hely még feltáratlan kamráiban, amelyeken januárban kezdik meg a munkát.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top