+ Zene

Ők kapták idén a Lickl-díjakat

Három kategóriában hat díjat adott át a Pannon Filharmonikusok, valamint nyáron készült imázsfilmjének bemutatásával ünnepelte fennállásának 207. évfordulóját.

A Pannon Filharmonikusok 2016. december 9-én, a zenekar fennállásának 205. évfordulójának emlékére, a Kodály Központba történő beköltözésének emléknapján új díjat alapított. A díjat a zenekar egykori alapítójáról, Lickl Györgyről nevezte el LICKL-DÍJ-nak. Ebben az évben a három kategóriában – művész, menedzsment tag és civil – 2-2 díjazott részesült az elismerésben:

A Kodály Központ alapkőletételekor elhelyezett időkapszulában a zenekar egykori igazgatójának, Szkladányi Péternek Lickl Györgyről írt tanulmányát helyezte el az együttes, ezzel is kifejezve az egykori alapítói szándék folytonosságát: a zenekar tagjainak a művészetének gyakorlásával egy időben az őt körülvevő társadalommal is szoros kapcsolatban, felelős együttműködésben kell élnie. A díj az egykori alapító szellemiségét idézve, a zenekar tagjainak, és a zenekarral együtt dolgozóknak a társadalmi szerepvállalását ismeri el.

„A díj azt értékeli, ami nem szerepel senkinek a munkaköri leírásában, sem a céges szerződéseiben: az emberi hozzáállást.”

– fogalmazott a díjak átadásakor Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója a december 14-i zártkörű adventi társulati ülésen.

A 2018-as év menedzsment Lickl-díjasa Czvikli Nóra, a Pannon Filharmonikusok egykori produkciós vezetője, aki a Kodály Központ megnyitásától évekig állt a zenekar mellett.  Az együttes irányításával alakította ki a Kodály Központbeli működését, a menedzsment pedig a mai napig az általa felállított protokoll szerint végzi a produkciók előkészítését.

A menedzsment kategória másik díjazottja megkerülhetetlen és fontos pontja a zenekarnak. A Lickl-díjat Németh Judit művészeti főtitkár vehette át, akinek neve valószínűleg mindenkinek ismerősen cseng, ha már munkakapcsolatba került a Pannon Filharmonikusokkal. Munkájának részeként a zenekar tagjai mellett, a vendégművészek, az állandó- és vendégkarmesterek, de a menedzsment különböző területeinek képviselői mind együtt dolgoznak vele.

A Pannon Filharmonikusok a zenét és a városát meleg szívvel szerető, és azért hittel tevékenykedő dr. Hoppál Péternek adták át civil kategóriában a Lickl-díjat. A Modern Városok Program keretében az ő közbejárására került a támogatásra érdemes, kiemelkedő pécsi produktumok közé a Pannon Filharmonikusok.

Ugyancsak a 2018-as év civil Lickl-díját vehette át a Szent György Lovagrend tagja, a finn tiszteletbeli konzul és a Szent Görgy Panzió és Étterem tulajdonosa egyben, Kator György, aki a zenekar megrendelésein felül már közel egy évtizede töretlen figyelemmel, újító ötleteivel, megbízhatóságával nyújt kivételes szolgáltatást a PFZ rendezvényein.

A muzsikusok közül Lickl-díjat adott át a zenekar egy olyan művészének, aki nem hangszeres, de számos instrumentumon játszik, zenét szerez, hangszerel, és végül, de nem utolsó sorban instruál. A pécsi zenei élet és a Pannon Filharmonikusok elismerésével mondott köszönetet az elmúlt közel tíz év odaadásáért Vass András állandó karmesternek.

Muzsikus kategória Lickl-díjat ítéltek még oda Morvay Ágnes hegedűművésznek, aki az elmúlt másfél évtizedben minden helyzetben ott volt, és szót emelt, amikor a művészeti színvonal, a Pannon Filharmonikusok által kitűzött célok vagy a művészek emberi méltósága került veszélybe. Konstruktív, megoldásra törekvő, és nyitott hozzáállásával sokban segíti a menedzsment munkáját. A Művészeti Tanács elnökeként jelentős érdemei vannak abban, hogy a zenekar tárgyalásokat kezdeményezett a januártól szerződtetett Maestro Gilbert Vargával. Vérbeli második hegedűsként pedig egymagában megcáfolja a sztereotípiát, mely szerint a másodhegedűs csupán az elsők után következik a sorban.

A zenekar alapításának évfordulójához kapcsolódva, december 10-én hozta nyilvánosságra a PFZ legújabb kisfilmjét, mely Zeneszövők címmel látható a zenekar youtube csatornáján:

Az együttes ezzel a filmmel köszönti muzsikusait, akik a város kulturális kínálatának alapját adják, és akik a film szövegét írt Lackfi János szavaival élve köztünk járnak, hozzák-viszik a dallamokat, és szövik a város zeneszövetét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top