+ Fotó

A nap fotója: El vagyunk havazva!

Sífutó a behavazott Normafánál 2018. december 15-én. MTI/Mohai Balázs

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a Fővárosi Közterület-fenntartónál (FKF) péntek este 22 órától emelt készültségi fokozat lépett életbe.

Jelenleg 70 jármű végzi a fő- és közösségi útvonalak takarítását. A főutak “sónedvesek”, latyakosak, a mellékutak havasak, takarításukat csak a főútvonalak rendbetételét követően tudják megkezdeni.

A gépjárművezetőket arra kérik, hogy a megváltozott téli útviszonyok miatt fokozott figyelemmel, körültekintően közlekedjenek. Az ingatlantulajdonosokat pedig arra kérik, hogy ahol szükséges, az ingatlanjaik előtti járdaszakaszokat síkosságmentesítsék a gyalogos balesetek elkerülése érdekében.

Szánkózók a behavazott Tabánban 2018. december 15-én.
MTI/Mohai Balázs

Időjárási helyzet Európában:

A Pireneusi-félszigettől Franciaországon át egészen a Skandináv-félszigetig anticiklon húzódik. Területén többnyire erősen felhős, párás, helyenként tartósan ködös az idő, csak a Pireneusi-félszigeten süt ki hosszabb-rövidebb időre a nap. Északkeleten több helyen havazás is kialakul. Ugyanakkor kontinensünk északnyugati területe fölött ciklon örvénylik, amelynek hatására arrafelé, valamint a hozzá tartozó hullámzó front mentén erősen felhős az ég, és több helyen esik az eső. Szintén ciklon található a mediterrán térségben, amely a középső és a déli tájak fölött okoz erősen felhős vagy borult időt, északabbra havazik, délebbre záporok, délkeleten helyenként zivatarok fordulnak elő. A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa nagy részén 0 fok alatt alakul, északkeleten -2, -11, a Skandináv-félsziget magasabban fekvő tájain -15, -26 fok között változik. Enyhe idő csak délen, délnyugaton van, ahol a kora délutáni órákra 9, 20 fok közé melegszik fel a levegő. Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé eleinte nedves, majd nyugat felől szárazabb léghullámok érkeznek.

Havat lapátol egy kisfiú Salgótarjánban 2018. december 15-én.
MTI/Komka Péter

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

Szombaton borult időre számíthatunk országszerte havazással, a keleti határnál néhol havas eső is lehet. Éjszaka nyugat felől felszakadozik a felhőzet, de a Dunától keletre borult marad az ég, egyre inkább keleten valószínű további havazás. Vasárnap a Dunántúlon változóan felhős idő lesz, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, csapadék nem várható, a Dunától keletre fokozatosan szakadozik a felhőzet, de a Tiszántúlon estig sok lesz a felhő. A Dunától keletre kezdetben több helyen, majd inkább csak a Tiszántúlon lehet havazás, északkeleten, keleten átmenetileg havas eső is lehet. Az északi, északkeleti szél megélénkül, főként az Alpokalján és az Észak-Alföldön meg is erősödik, az ott kialakuló hóréteget hordhatja a szél, majd mérséklődik a légmozgás, és vasárnap nyugaton megélénkül a déli szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a Dunántúlon -3, -10 fok között, keleten -1 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 0 fok körül valószínű.

Hókotró halad a behavazott Mecsekben Pécs és Orfű között 2018. december 15-én.
MTI/Sóki Tamás

Utasok a 2-es villamosnál Budapesten, a behavazott Széchenyi téri megállóban 2018. december 15-én.
MTI/MTI Fotószerkesztõség/Koszticsák Szilárd

Parkolójegyet vásárló férfi Budapesten, a behavazott Széchenyi téren 2018. december 15-én.
MTI/MTI Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd

Behavazott motorkerékpár és MOL Bubi kölcsönbiciklik Budapesten 2018. december 15-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

Járókelő esernyővel Budapesten, a behavazott Széchenyi rakparton 2018. december 15-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

Autó halad a behavazott erdőben a befagyott sikondai horgásztó mellett Komló-Sikondán 2018. december 15-én.
MTI/Sóki Tamás

A befagyott, behavazott sikondai horgásztó Komló-Sikondán 2018. december 15-én.
MTI/Sóki Tamás

A nap fotója: El vagyunk havazva!
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top