+ Képzőművészet

Kivételes jelentőségű festmény érkezett a megújult Kmetty János Múzeumba!

A kis múzeumok karakterizálják ezt a várost. Ha valaki meg akarja ismerni a modern magyar művészetet, akkor Vajda Lajostól kezdve Czóbel Bélán át most már Kmetty Jánosig ezt megteheti a kis múzeumok tárlatai révén – mondta Gulyás Gábor a Kmetty Múzeum sajtóbejárásán.

December 8-án avatták fel a felújított Kmetty János Múzeumot, mely Szentendre főterének emblematikus épületében, egy XVIII. századi kereskedőházban nyílt meg 1981-ben, ám leromlott állapota miatt az elmúlt öt évben már nem tudott rendeltetésszerű módon működni. A múzeum az elmúlt hónapokban teljes egészében megújult és december 8-tól újrarendezett állandó kiállítással várja a látogatókat, melynek címe Az örök kereső.

A felújított épületet és a tárlatot december 7-én mutatta be a sajtó képviselőinek Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester és Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója. Gulyás Gábor felidézte, hogy a városba érkezők szerettek volna ellátogatni a Kmetty János Múzeumba, de mert méltatlanul rossz állapotban volt, erre az utóbbi időben nem volt lehetőség. Az épület felújítása az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a szentendrei önkormányzat támogatásával valósult meg. A rekonstrukció összesen mintegy 58 millió forintba került.

„A kis múzeumok karakterizálják ezt a várost. Ha valaki meg akarja ismerni a modern magyar művészetet, akkor Vajda Lajostól kezdve Czóbel Bélán át most már Kmetty Jánosig ezt megteheti a kis múzeumok tárlatai révén”

– mondta Gulyás Gábor.

Gulyás Gábor beszéde a felújított Kmetty János Múzeumban – fotó: Várkonyi Zsolt

Mint elárulta, jövőre megújul a Barcsay Múzeum is, és hamarosan kezdődik a Képtár rekonstrukciója, valamint kisebb megújuláson esik át a Kovács Margit Múzeum, ahol jövő év elejétől új tárlat várja a látogatókat. Fekete Péter szerint jó helyre került az a 33 millió forint, amivel a kormány a Kubinyi Ágoston-pályázat keretében támogatta a múzeum felújítását.

 „Jól sáfárkodtak a pénzzel azok, akik megtervezték és megépítették ezt a múzeumot. Otthonos, bensőséges, szép tér alakult ki

– mondta.

Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár – fotó: Várkonyi Zsolt

Gyürk Dorottya szerint Szentendre városában az elkötelezettség, a szakértelem és a lelkesedés is megvan ahhoz, hogy egy nagyszabású múzeumi intézményrendszert működtessenek. Felidézte, hogy idén 53 kiállítást nyitottak meg, és harmadik alkalommal rendezték meg az Art Capital képzőművészeti fesztivált, ami szintén az elköteleződést bizonyítja.

Gyürk Dorottya, kulturális alpolgármester – fotó: Várkonyi Zsolt

Ottjártunkkor a múzeum munkatársai az utolsó simításokat végezték a tárlat építésén. Ekkor érkezett meg a kiállításra Kmetty János Aranykor című festménye, melyet előttünk csomagoltak ki és helyeztek el a múzeum falán.

Kmetty János Aranykor című festményét bontják ki december 7-én a sajtóbejáráson – fotó: Várkonyi Zsolt

„A kép külföldi magángyűjteményből érkezett. Pár éve egy aukciós házban tűnt fel, és akkor is hatalmas szenzációt váltott ki. Csodálatosan kiegészíti azt a hagyatéki anyagot, ami nálunk található. A festmény Kmetty János különleges korszakából származik, amikor egy kicsit visszafordult a reneszánsz művészet irányába.

– mesélte Bodonyi Emőke, a kiállítás kurátora. Mint kiderült, a múzeum felújítása során az elektromos hálózatot is lecserélték, új, korszerű világítási rendszer és légtechnikát építettek be.

Így fest kívülről a Fő téren található felújított Kmetty Múzeum – fotó: Várkonyi Zsolt

Gulyás Gábor megjegyezte, a múzeumhoz tartozó ingatlanok önkormányzati tulajdonba kerülésével nyílt lehetőség a pályázatokon való indulásra.

„Kívül-belül megújult a múzeum”

– foglalta össze zárásként mielőtt a sajtó képviselői körüljárták a kiállítóteret.

fotó: Várkonyi Zsolt

Kivételes jelentőségű festmény érkezett a megújult Kmetty János Múzeumba!
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top