+ művészet & politika

Emelkedhet a nyílt társadalmat szolgáló civil szervezetek támogatása az EU-ban

A finanszírozás legalább 40 százalékát a nem kormányzati szervezetek számára irányozzák elő.

Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) december 10-én szavazhat arról a jelentéstervezetről, amely az uniós alapjogok megsértése miatt eljárás alá vont uniós tagállamoknak járó uniós források egy részét a demokráciát segítő civil szervezetek támogatására csoportosítaná át – közölte egy neve elhallgatását kérő európai parlamenti tisztségviselő hétfőn.

Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága (LIBE ) által jegyzett Jogok és értékek program létrehozásáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendeletre irányuló javaslatról szóló jelentéstervezet szerint, tekintettel arra, hogy az unióban megváltozott a politikai helyzet, és az Európai Unió kihívásokkal szembesül az európai értékek terén, a következő hétéves uniós költségvetés számára előirányzott 642 millió euró nem elégséges, és nem képes kielégíteni az uniós polgárok azon igényeit, hogy a pluralista, demokratikus, nyitott és inkluzív társadalom részeként megerősítsék és védelmezzék az uniós értékeket. A javaslat ezért folyó árakon 1 milliárd euró átcsoportosítását látja jónak az új uniós értékek területére.

Ha az Európai Bizottság aktiválja az uniós jogállamisági keretet, az uniós szerződés 7. cikkének vonatkozó bekezdése szerinti eljárást annak megállapítása érdekében, hogy egy érintett tagállam súlyosan megsértette-e a szerződésben említett értékeket, az uniós bizottság javaslatot tehet a források átcsoportosítására.

Annak biztosítása érdekében, hogy a civil társadalmi szervezetek megfelelően részesülhessenek a program finanszírozásából, az előadó azt is javasolja, hogy a finanszírozás legalább 40 százalékát a nem kormányzati szervezetek számára irányozzák elő.

„A jelentős növelés döntő fontosságú és szükséges ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk reagálni az európai értékeket napjainkban érő kihívásokra”

– áll a szövegben.

A Bodil Valero, svéd zöldpárti EP-képviselő által jegyzett jelentés szerint a javaslat célja az EU-szerződésekben rögzített jogok és értékek, többek között a demokrácia, jogállamiság és alapvető jogok védelme és előmozdítása, különösen a civil társadalmi szervezetek helyi, regionális, nemzeti és nemzeteken átívelő támogatása a nyitott, jogokon alapuló, demokratikus, egyenlő és inkluzív társadalmak fenntartása érdekében.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top