+ Történelem

Találtak egy gyűrűt Jézus gyilkosának nevével

Ez mindössze a második olyan Poncius Pilátus idejéből való lelet, amelyen a római helytartó neve látható.

Poncius Pilátus római helytartó nevét fedezték fel a kutatók egy több mint kétezer éves rézgyűrűn.

Az ékszert még az 1960-as évek végén fedezték fel több ezer másik tárggyal együtt a ciszjordániai Herodium nevű erődítménynél végzett ásatások során. A szakembereknek azonban csak most sikerült kiolvasniuk a gyűrűn szereplő feliratot – írja a The New York Times című lap internetes oldala.

Az ékszeren Pilátus neve olvasható görög betűkkel, amelyek egy kratér – ókori görög edénytípus – ábráját ölelik körbe. A régészek szerint ez mindössze a második olyan Pilátus idejéből való lelet, amelyen a római helytartó neve látható.

A kutatók az Israel Exploration Journal című izraeli régészeti folyóiratban publikálták az eredményeiket.

A Jézust halálra ítélő Poncius Pilátus 26 és 36 között volt Tiberius császár helytartója a Római Birodalom keleti részén fekvő Júdea provinciában.

A régészek szerint nem valószínű, hogy a gyűrű Pilátus tulajdona volt, részben azért, mert ilyen egyszerű ékszere általában a katonáknak, vagy alacsonyabb rangú tisztviselőknek volt, nem pedig a Pilátushoz hasonló gazdag, nagyhatalmú személyeknek.

“Ugyanakkor most itt van egy gyűrű, rajta Pilátus nevével, ami egy nehezen megkérdőjelezhető összefüggés”

– mondta Roi Porat, a tanulmány egyik szerzője, hozzátéve, hogy a Pilátus akkoriban nem volt gyakori név a régióban.

A Pilátushoz kötődő első júdeai lelet egy kőmetszet-töredék volt, amelyet 1961-ben fedeztek fel Caesarea kikötővárosban. A Pilátus-kőként ismert leletet a jeruzsálemi Izrael Múzeum őrzi.

2 hozzászólás

2 Comments

 1. Szederkényi Szabolcs

  2018-12-05 - 21:25

  Pilátust nevezni Jézus gyilkosának, elég ngy dőreség és botorság is egyben. hogy ezeknél sértőbb jelzket ne használjak a téma iránti tiszteletem jeléül. Dőreség mert valószínűleg újságírói szenzációhajhász célok vezették a cikk íróját. Botorság pedig azért, mert mint tudjuk, Pilátus kegyetlenül megverette katonáival Jézust, de ennél többet nem akart, legszívesebben elbocsátotta volna, ha a zsidó főpapok, név szerint Kajafás és Annás, a farizeusok társaságában követelték Pilátustól Jézus megfeszíttetését. Olyan kizsarolt kényszerhelyzetbe hozták, mondva “nem vagy a császár barátja”, hogy nem volt más választása, engedett a vérszomjas zsidóknak, és kezeit mosva, “az Ő vére rajtatok!” felkiáltással végül elrendelte a Megváltó halálig tartó keresztrefeszítését. Mindezeket figyelembe véve sem nevezhető Jézus gyilkosának. Szigorú értelemben véve Jézus gyilkosa az a római százados, aki lándzsáját az ájult Úr Jézus mellkasába döfte. De Jézus megöletéseben a legfontosabb szerepet a két főpap Kajafás és Annás játszotta. Előre megfontoltan, aljas indokból, körmönfont ravaszkodással érték el a nemrég kinevezett helytartónál Pontius Pilátusnál, hogy pusztán mondva csinált okokból, csak a zsidók szempontjából bűnös Jézust végigalázva Jeruzsálem városán, szörnyű kínzások végkifejleteképpen megfeszíttesse, csuklóiánál és bokáinál fogva felszegeztesse a hátán a helyszínre cipelt keresztfára, amin talán merövidítendő az egyetlen minden bűntől mentes Emberfiának szenvedéseit, lándzsával kivégezte egy római katona.
  A cikk szempontjából a történet eddig a pontig fontos. Tehát találtak egy törött gyűrűt, rajta az Úr Jézus halálával is kapcsolatba hozható Pilátus nevével. Ennyi történt.

 2. bali

  2018-12-10 - 18:49

  -Miért gondolja a szerző,hogy csak 1 Pilátus nevű személy létezett?

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top