+ Zene

Óriási hatással volt az amerikai vasútépítés a boogie woogie-ra

Magyarország egyetlen boogie woogie fesztiválja.

Dániel Balázs

Mi történik, ha egy étteremben megdermedt táncosok meghallanak egy pörgős boogie woogie-t? Mindenki táncra perdül, nem véletlenül.

A boogie woogie zenei irányzat, swing alapú tánc és életérzés! Lüktetése és ritmusossága már az első pillanattól fogva magával ragadó. Legfőbb jellegzetessége, hogy improvizatív műfaj, azaz a rögtönzés nagy szerepet kap benne. A stílus gyökerei a 19. század végére vezetnek vissza. Amerikában ekkor zajlott a nagy vasútépítési láz. Az építési területeken dolgozó afro-amerikai munkások egész nap a gőzmozdonyok zakatolását hallották, ami a zenéjükre is hatással volt: ugyanezt a zakatolást hallhatjuk a boogie woogie számok lüktetésében. A pezsgő és vidám stílus a 30-as és 40-es évek Amerikájában élte virágkorát – és egy meglehetősen híres „gyermeke” is van: úgy hívják, hogy rock and roll. Azt, hogy mennyire szórakoztató és milyen erős tradíciókkal rendelkezik, az bizonyítja, hogy a mai napig létezik. Művelik és buliznak rá.

A klip célja, hogy a boogie woogie egyedi és vidám hangulatából adjon ízelítőt, és ennek „mellékhatásaként” mindenkinek járni kezdjen a lába a pezsgő ritmusokra. A pörgős szoknyák, lendületes táncmozdulatok és a jó hangulat minden pillanatban jelen van. A klip zenéjét Magyarország elsőszámú boogie woogie zongoristája, a Boogiefeszt szervezője, Dániel Balázs – alias Mr. Firehand írta. Egy amerikai stílusú étterem pedig nem is lehetett volna jobb választás helyszínként.

Aki pedig élőben is megtapasztalná a boogie-életérzést, annak irány Győr. December 6. és 8. között ugyanis itt rendezik meg Magyarország egyetlen boogie woogie fesztiválját, ahol ingyenes koncerttel, fergeteges showműsorokkal és afterpartyval várják a műfaj szerelmeseit és a lüktető ritmusokra nyitott közönséget.

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/1868443056792077/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top