+ Képzőművészet

Elhunyt Aba Szőcs László

Hosszú szenvedés után, életének 75. évében elhunyt Szőcs László festőművész, aki 2004-ig Diósdon élt, alkotott. Hamvasztás utáni búcsúztatásának időpontjáról még nincs információnk.

Szőcs László Kolozsvárott született; hároméves volt, mikor családja Marosvásárhelyre költözött. Bár édesapja jegyző volt, a famíliában szép számmal akadtak művészemberek, festők, szobrászok. László sem esett messze a „fától”: már óvodás korában felfigyeltek rajztehetségére. Tizenkét évesen a marosvásárhelyi művészeti iskola növendéke lett, ahol neves mesterek – Nagy Pál, Barabás István – tanítványaként egy életre letette voksát a képzőművészet mellett.

Természetesen a festészetből az idő tájt Erdélyben nem lehetett megélni, ezért grafikusként reklámokat, plakátokat tervezett, készített. A szabadidőben készült képek azért eljutottak a közönséghez. Sütő András nemcsak az írók, hanem a képzőművészek útját is egyengette, számos kiállítási lehetőséget teremtett számukra.

Szőcs László 1988-tól él Magyarországon. Rövid budapesti albérletezés után Diósdon a Jókai utcában béreltek lakást, majd néhány év múlva az üdülőterületen találtak otthonra. Diósdon aktívan bekapcsolódott a közéletbe. Számos egyéni és gyűjteményes kiállítása volt a községben. Részt vett a Diósdi Sajtóklub Egyesület munkájában is, több, az egyesület által kiadott kiadvány címlapját tervezte, illetve illusztrációkat készített azokba.

2004-ben költözött el családjával Telkibe. majd onnan Pátyra. Többéves, súlyos betegség után, november 26-án, hétfőn délelőtt otthonában érte a halál. Érdeklődésünkre felesége, Edit asszony elmondta: Laci imádta az életet, nagyon szeretett élni. Bízott gyógyulásában; mint sokszor elmondta: nagyon sok témája van még, amiket meg szeretne festeni. Utolsó képét ez év októberében vitte vászonra: A három grácia című alkotás három erdélyi szénaboglyát ábrázol…

Ugyancsak megtudtuk: már folyik az egyeztetés arról, hogy hamarosan kiállításon nézhetik meg a diósdiak Aba Szőcs László képeit a közösségi házban.

Nyugodjék békében!

Forrás: Kiss Zoltán

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top