+ Életmód

Így tiltakozik a világ a nők elleni erőszak ellen

Spanyolországban idén 44 nő vesztette életét kapcsolati erőszak miatt.

Mécsesek égnek a Nõkért Együtt az Erõszak Ellen Egyesület (NANE) Néma Tanúk elnevezésû felvonulásán a Parlament elõtti Kossuth Lajos téren, amelyet a nõk elleni erõszak felszámolásának nemzetközi világnapja alkalmából tartottak Budapesten 2018. november 25-én. A felvonulás a NANE 16 Akciónap - zéró toleranciát a nõk elleni erõszakkal szemben! elnevezésû rendezvénysorozatának nyitóeseménye. MTI/Balogh Zoltán

Ezrek vonultak utcákra vasárnap Spanyolország több városában követelve a nők elleni erőszak megszüntetését.

„Mindannyian a bántalmazás ellen”

„A hímsovinizmus is terrorizmus”

„Ne tűrd el a bántalmazást”,

„Elnézést a zavarásért, éppen megölnek”

– egyebek között ezek a feliratok szerepeltek a nőket érő erőszakkal szembeni küzdelem világnapján Madridban tüntető tömeg transzparensein.

Eközben Magyarországon: Résztvevők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) Néma Tanúk elnevezésű felvonulásán a Parlament előtti Kossuth Lajos téren, amelyet a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi világnapja alkalmából tartottak Budapesten 2018. november 25-én. A felvonulás a NANE 16 Akciónap – zéró toleranciát a nők elleni erőszakkal szemben! elnevezésű rendezvénysorozatának nyitóeseménye.
MTI/Balogh Zoltán

Rengetegen viselték magukon a jelenség elleni harcot és a feminizmust egyaránt jelképező lila színt.

A bántalmazott védelme a bántalmazóval szemben, a gyerekek eltávolítása a bántalmazó szülő mellől, egyenlőségre oktatás már kiskortól kezdve – foglalta össze a felvonulók követeléseit Lourdes Hernández az eseményt szervező civil fórum szóvivője.

A megmozduláshoz a civil szféra mellett csatlakoztak a parlamenti pártok és a nagy szakszervezetek képviselői is.

Eközben Magyarországon: a képen: országjáró körútja során a fővárosba érkezett óriás matrojska baba arra hívja fel a figyelmet, hogy van segítség a bántalmazói kapcsolatban élők számára. MTI/Balogh Zoltán

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök brüsszeli sajtótájékoztatóján szót emelt a nőket érő erőszak ellen, és hangsúlyozta kormánya elkötelezettségét a jelenség felszámolása mellett.

Barcelonában az utcákra vonult több ezres tömeg néma főhajtással emlékezett az áldozatokra. Spanyolországban idén 44 nő vesztette életét kapcsolati erőszak miatt, 2003 óta 972-en haltak bele a bántalmazásba.

Santanderben mintegy ezren követeltek törvényi változásokat azért, hogy a nők szabadon, nem az erőszaktól félve élhessenek, valamint, hogy az igazságszolgáltatás pártatlan legyen ezekben az ügyekben.

Az utóbbi időben Spanyolországban több olyan bírósági döntés is született, amely utcai tiltakozáshullámot váltott ki, mivel a bírák a nemi erőszakot csupán szexuális visszaélésnek ítélték.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top