+ Tudomány

A kincsvadászok megint szerencsével jártak Walesben

Feltehetően egy kelta szekér maradványait találták meg kincsvadászok fémdetektorral az Egyesült Királyság Pembrokeshire megyéjében, ez az első, amelyre Walesben bukkantak – adta hírül csütörtökön a BBC hírportálja.

A régi kelta hagyományok szerint a magas rangú vezetők eltemetésekor nemcsak a testét, hanem vele együtt szekerét, lovait, szerszámait, és akár fegyvereit is elföldelték. Mike Smith kincsvadász úgy gondolja, az általa megtalált szekér maradványai egy óriási, eddig fel nem fedezett vaskori településhez vezethetnek. A Walesi Nemzeti Múzeum a leletet „jelentősnek és érdekesnek” nevezte.

A szekér megtalálásának pontos helyét egyelőre titokban tartják – csupán annyi ismeretes, hogy Pembrokeshire megye déli részén van -, mivel régészek jövőre nagyobb ásatásra készülnek a térségben.

Smith kincskeresése először februárban járt sikerrel, majd folytatva a kutakodást, ráakadt egy általa középkorból származó brossnak tartott tárgyra. Felvette a kapcsolatot egy szakemberrel, akinek képeket is küldött. A szakértő véleménye szerint a tárgy, amelyet Smith talált, egy kelta lószerszám, amely feltehetőleg Kr. e. 600-ból származhat. Smith ezután visszament a helyszínre, ahol további darabokat is talált.

Egyes szakértők eleinte szkeptikusak voltak, június óta azonban a Walesi Nemzeti Múzeum és régészeti hatóság illetékesei a területen előzetes feltárásokat folytatnak, és újabb leleteket találtak. Földradarral betemetett csatornarendszerre, falakra bukkantak, ami egy eddig ismeretlen nagy kelta települést feltételez. Ennek kiderítésére jövő évre teljes feltárást terveznek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top