+ Képzőművészet

Bordáig vetkőzve – Rényi Katalin estje

Rényi Katalin

Október 14-én nyílt meg Szentendrén, a MűvészetMalomban Rényi Katalin 21 gramm című kiállítása. Rényi Katalin az Iparművészeti Főiskola (ma MOME) grafika szakán diplomázott, ismert művei a festészet körébe tartoznak. Pályája 1979-ben összefonódik a Szentendrei Művészteleppel, ahol előbb a grafikai műhelynek, majd a festők csoportjának is tagja. Műveit a Budapest Galéria, a Vigadó, az Olof Palme Ház, a Körmendi galéria is kiállította. A Petőfi Irodalmi Múzeumban képzőművészeti munkái mellett verseskötetét mutatta be. Verseket évtizedek óta ír.

A 21 gramm tárlat több évtizedet fog át. Rényi Katalin művei a létezés gyötrelmeit és az alkotás szabadságát egyaránt manifesztálják, legyen az négyméteres akvarelltekercs, gesztusfestmény, finom, kristálytiszta szabadkézi rajz vagy szabadvers.

November 24-én egyszeri alkalommal beszélgetésben, versben és képben / a 21 gramm kiállítási terében maga Rényi Katalin kerül a középpontba. A Bordáig vetkőzve programon – mely az alkotó egy versét idézi – Rényivel Juhász Anna irodalmár beszélget. Az esten őszintén, belső útjaira kísérhetjük el a művészt, akinek mindig megújulni képes energiái, magas hőfokú érzelmei beépülnek műveibe, azok így a születés-teremtés és halál-átalakulás dinamikus egységeivé válnak. A beszélgetést felolvasószínház kíséri – Rényi Katalin versei elevenednek meg a kiállítási térben.

Közreműködik: Börcsök Enikő színművész és Hegedűs D. Géza színművész

„A Rényi Katalin által létrehozott művészet ihletettsége ebből az alázatos belátásból ered – és kivétel nélkül mindig a szakralitáshoz viszi a látogatót. A lélekhez, amely a hiú emberi világban talán csak 21 gramm, sokan mégis nehezen viselik a súlyát.”

Gulyás Gábor

A programon való részvétel regisztrációhoz kötött: regisztracio@muzeumicentrum.hu

Belépőjegy: 1000 Ft / 1500 Ft (Szervezett busz utazással együtt oda-vissza. Kérjük a regisztrációban jelezzék, igénybe veszik-e az utaztatást.)

Rényi Katalin 21 gramm című kiállítása 2018. október 14. – 2019. február 17. között megtekinthető a szentendrei MűvészetMalomban.

A 21 gramm – Rényi Katalin kiállításához kapcsolódóan debütál Juhász Anna irodalmár a Ferenczy Múzeumi Centrumban havonta jelentkező új sorozata!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top