+ Irodalom

Két évre új testület választja ki az irodalmi Nobel-díjast

A svéd irodalmi élet öt tagját meghívták a Svéd Akadémia irodalmi Nobel-díjat odaítélő új testületébe, amelyet azért hoztak létre, hogy kiválasszák a 2019. év és visszamenőleg a 2018. év díjazottját.

A díjalapító Alfred Nobel végrendeletének végrehajtásáról gondoskodó Nobel Alapítvánnyal megvitatva a kérdést, a Svéd Akadémia úgy döntött, hogy átmenti jelleggel két évre új testületet hoz létre, amelyben öt saját tagja és öt külső szakember választja ki a díjazottakat.

A külső tagok között van Gun-Britt Sundstrom író, Henrik Petersen könyvkiadó és Mikaela Blomqvist, Rebecka Karde, valamint Kristoffer Leandoer kritikusok.

A Nobel-bizottságot Per Wastberg fogja vezetni és további akadémiai tagjai között van Horace Engdahl, Kristina Lugn, Anders Olsson és Jesper Svenbro.

További részleteket a Svéd Akadémia nem közölt.

Lars Heikensten, a Nobel Alapítvány főtitkára a Reuters brit hírügynökség megkeresésére közölte, hogy

“jövő év elején kell meghozni a döntést arról, hogy oda lehet-e ítélni a 2018. és 2019. évi irodalmi Nobel-díjakat”.

A Svéd Akadémia májusban döntött úgy, hogy idén nem adja ki az irodalmi Nobel-díjat, és szabályzatát is megváltoztatta az után, hogy egyik tagjának, a költő Katarina Frostensonnak a férjéről, a svéd kulturális élet egy befolyásos szereplőjéről, a francia Jean-Claude Arnaultról kiderült, hogy számos nőt zaklatott szexuálisan, emellett több alkalommal előre kiszivárogtatta az irodalmi Nobel-díj nyertesének nevét. Arnault-t októberben szexuális erőszak miatt két évi börtönbüntetésre ítélte egy svéd bíróság.

A skandalum nyomán a Nobel Alapítvány felszólította az akadémiát, hogy állítsa helyre megtépázott tekintélyét, különben egy új testületet fognak létrehozni az irodalmi Nobel-díj odaítélésére.

Rebecka Karde irodalomkritikus, a külső meghívott tagok egyike az SVT svéd rádiónak elmondta:

“Úgy vélem, az lesz a feladatunk, hogy áttekintsük és megvitassuk a jelöléseket. Nem tudom, hogyan fog ez történni, majd meglátjuk.”

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top