+ Film

4 díjat hozott el 2 magyar film a Sevillai Filmfesztről

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte, Nemes Jeles László filmjét a legjobb európai koprodukciót illető Eurimages-díjjal tüntették ki a Sevillai Filmfesztiválon.

Tarolt a magyar mozi a november 9-17. között megrendezett nagy presztízsű sevillai filmfesztiválon, melyet a vezető európai seregszemlék közt tart számon a nemzetközi filmszakma. Szombat este ünnepélyes díjátadóval ér véget az idei programjában több mint 200 alkotást felvonultató rangos mustra, de a díjakat már szombat délben nyilvánosságra hozták a szervezők.

Milorad Krstic egyedi látványvilágú akció-thrillerét, a Ruben Brandt, a gyűjtő-t a legjobb forgatókönyv díjával tüntette ki a filmes szakemberekből álló nemzetközi zsűri, köztük Marion Döring, az Európai Filmakadémia igazgatója. A nemzetközi artmozi szövetség (CICAE) zsűrijének díját, mely a sevillai filmfesztivál legjobb elsőfilmjét illeti, szintén a magyar alkotás kapta meg. Az andalúz forgatókönyvírók szövetsége (ASECAN) a legjobb film díjával méltatta a Filmalap támogatással készült egyedi látványvilágú animációs filmet.

A Ruben Brandt, a gyűjtő november 15. óta van műsoron országszerte a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában. A zenét Cári Tibor szerezte, a produceri munkát Miskolczi Péter, Roczkov Radmila, Roczkov Hermina, Milorad Krstic és Kurdy-Fehér János végezte.

Az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages legjobb európai koprodukcióért járó díját Nemes Jeles László Napszállta című filmje nyerte el Sevillában.

Az Oscar-díjas Nemes Jeles László Napszállta című legutóbbi filmjében nagyrészt azokkal az alkotókkal és szakemberekkel dolgozott, akikkel a Saul fiát is készítette. A Napszállta operatőre Erdély Mátyás, zeneszerzője – az azóta elhunyt kiváló szakember – Melis László, sound designere Zányi Tamás, casting directora Zabezsinszkij Éva, díszlettervezője Rajk László, jelmeztervezője Szakács Györgyi. A rendező a forgatókönyvet együtt jegyzi Clara Royer-vel és Matthieu Taponier-vel, utóbbi egyben a film vágója is. A Napszállta a Filmalap támogatásával a Laokoon Filmgroup gyártásában, a francia Playtime-mal koprodukcióban készült, Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek vezetésével.

A hazai mozikban szeptember vége óta látható Napszállta főszereplője Jakab Juli és Vlad Ivanov.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top