+ Irodalom

Mándy Iván 100 – eddig nem ismert levelek a kulcs nélküli Kávéházban

Köztünk vagy! MÁNDY IVÁN 100, New York Művész Páholy, 2018. november 19. 19.00 óra

Az öt éves kulturális rendezvénysorozat, a legendás New York Kávéházban az irodalmat, művészetet középpontba állító New York Művész Páholy soron következő estje november 19-én a 100 éve született Mándy Iván személyét és munkásságát teszi középpontba. Személyes történetek, a novellák keletkezésének hátterei, eddig nem ismert levelek és Mándy-filmek várhatóak az izgalmas esten.

Töretlen népszerűségű a körúti kulcs nélküli Kávéház! / A legenda szerint a New York Kávéház megnyitóján kulcsát a Dunába dobták, hogy az sose zárjon be, mindig nyitva álljon a magyar értelmiség előtt. A megnyitás után 120 évvel ezt a gesztust megismételte az egykori törzsvendég, Molnár Ferenc unokája, Sárközi Mátyás. Ma újra kultúrával van teli a New York, hisz a New York Művész Páholy 2013-as elindítása óta célul tűzték ki a szervezők, hogy a jelen kulturális életet, irodalmat és a hagyományos értékeket, kerek évfordulós alkotókat ünnepeljék havonta megrendezett estjeiken. A több száz fős esteken újra irodalommal telik meg a Nyugatosok, a Pesti Napló Körének kedvelt Kávéháza, az esteken színművészek, írók, képzőművészek, táncosok, költők beszélgetnek a sorozat szerkesztőjével, Juhász Annával.

November 19-én a New York Művész Páholyban a 100 éve született, Kossuth-díjas írót, az Újhold egykori tagját, a Holmi folyóirat szerkesztőjét, Mándy Ivánt (1918-1995) idézik meg.

VENDÉGEK –
Babiczky Tibor költő, újságíró
Darvasi Ferenc író, szerkesztő, Mándy-kutató
Kelecsényi László író, filmtörténész
Takács Katalin színművész

Mándynak az Újhold körben Nemes Nagy Ágnes, Weöres Sándor, Ottlik Géza, Lengyel Balázs voltak társai, barátai. Mándy kívülről ismerte a Teleki és Mátyás tér környékét, megteremtette Verát, a beatnemzedék jellegzetes képviselőjét, majd Csutakot. Megmutatta műveiben a modern nagyvárosi ember magányát és gondolatait is. Az „utolsó mohikán” volt, aki kávéházról kávéházra járt, és a kopott öltönyt-ballonkabátot is grófi eleganciával tudta viselni (mondja Román Panni néprajzos, Mándy ifjúkori barátnője). Különc volt, nem vitás, az irodalmi „körökbe” nem vágyott, hacsak nem az újholdasok közé, akikhez tartozónak érezte magát, és maliciózusan meg is írta őket a Brancs című novellájában – tudjuk meg Lator Lászlótól.

Az esten dedikálások, levelek, írások, Mándy mai értelmezése és hatása is fókuszba kerül. A beszélgetés mellett vetítés és felolvasás várható.

Háziasszony: Juhász Anna irodalmár

Az estre a belépéshez regisztrálni kell a  newyorkprogram@cafeandevent.eu címen.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top