+ Tudomány

Feltérképezik a Földön élő 1,5 millió ismert faj genetikai kódját

pixabay.com

Hatalmas projektet indítottak útjára tudósok: tíz év alatt fel akarják térképezni a Földön élő 1,5 millió ismert faj genetikai kódját. Az Earth BioGenome Project (EBP) „a biológia következő Holdra szállása” az emberigenom-projekt után, amikor egy hárommilliárd dollárba kerülő program keretében 13 év alatt térképezték fel az emberi genomot.

Az EBP várható költsége 4,7 milliárd dollár lesz és új alapokat teremt a biológia számára a biodiverzitás megőrzését, az emberi társadalmak fenntartható fejlődését célzó megoldások terén – mondta Harris Lewin, a kaliforniai Egyetem professzora, az EBP elnöke.

„Ha megvan a térkép, a kódok, az óriási eszköztárat fog biztosítani új felfedezésekhez, az élet szabályainak, az evolúciónak a megértéshez, a ritka, veszélyeztetett fajok megőrzésének megközelítéséhez és a tudományos kutatásokhoz a mezőgazdaság és az orvostudományok terén”

– hangsúlyozta Lewin a csütörtökön elindult projektet bemutató sajtótájékoztatón Londonban.

A terv hatalmas kutatási kapacitásokat von össze szerte a világból: amerikai kutatók vezetik a világ 66 ezer gerinces faja genetikai kódjának szekvenálását, kínai kutatók végzik tízezer növényi faj genomjának feltérképezését és egy nemzetközi kutatócsoport 200 hangyafaj genomját fogja feltárni.

A világon eddig kevesebb mint 3500 élőlény, az összes ismert Földön élő faj 0,2 százaléka genomját tárták fel. Ezek közül csupán kevesebb mint száz „referencia minőségű” a tudósok számára.

Lewin hangsúlyozta, hogy a gyors csökkenés jelei a biodiverzitásban és a veszélyeztetett, kihalt fajok számának növekedése adja a projekt sürgősségének jelentőségét.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Mahir Kara szerint:

    A legszaporább faj ismert! Első fejezet
    A parazita
    Legtöbbünk úgy véli, hogy a parazita gusztustalan valami, melynek az a szerepe az életben, hogy valaki más költségén táplálja magát. Ennek eredményeképpen ez a fogalom emberekre alkalmazva mindig undort hív elő. Az állati és növényi világban a parazitákat szintén nem kedvelik. Az Oxford angol szótár (1933) a parazitát
    1. olyan lényként határozza meg, mely mások asztalánál vagy azok költségén táplálkozik, mindig szégyentelenül kihasználva a másikat.
    2. Biológiában olyan állat vagy növény, mely más szervezeten élősködik (melyet a gazdának neveznek), és élelmét direkt a gazdából szerzi. 3. Általánosan olyan személy, akinek a tevékenysége egy állati parazitára emlékeztet.
    Tehát azt találjuk, hogy a parazitát nem szeretik, aki más rovására tartja el magát, és amely más szervezetben él, melyet gazdának neveznek. Azt is mondja, hogy a fogalom alkalmazható olyan személyre, aki a parazita klasszikus példáját követi.
    Tanulmányozva az emberiség történetét észrevesszük, hogy van egy csoport, amely állandóan megjelenik a nagy kultúrák irataiban. Soha nem szeretik őket, de megmaradnak azok között, akik nem szeretik őket, és ha kiűzik őket, ragaszkodnak a visszatéréshez, függetlenül attól, hogy ezért mit kell tenniük. Megfigyelhetjük, hogy mindig megtalálják a módját, hogy mások rovására éljenek.
    Az Encyclopaedia Britannica a parazitizmust így határozza meg: A parazitizmus egyoldalú élelmezési kapcsolat két különböző szervezet között, mely többé-kevésbé hátrányos, de nem mindig végzetes a gazda számára. Olyan kapcsolat, mely megszabadítja a parazitát az élelemszerzés gondjától, és amely emiatt bizonyos mértékig leegyszerűsödik, visszafejlődik és degenerálódik.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top