+ Képzőművészet

Elkészült a világ legmagasabb szobra

Keresés a weben

Narenda Modi indiai miniszterelnök szerdán felavatta a világ legmagasabb szobrát a Gudzsarát államban lévő Kevadija faluban, a Szardar Vallabhbhai Patel ügyvédet, függetlenségi hőst, India első belügyminiszterét ábrázoló alkotás 182 méter magas.

A 403 millió dollár költséggel felépült szobor egy duzzasztógátra néz, és az “egység szobraként” méltatta szerdai avatóbeszédében az indiai kormányfő, aki Patelhez hasonlóan maga is Gudzsarát államból származik.

Modi ígérte meg az államnak a szobor felállítását, ami miatt heves bírálatok érték, mondván, Indiai nem engedheti meg magának azt, hogy ekkora összeget költsön egyetlen szoborra.

A szoborban 153 méter magasan – körülbelül mellmagasságban – kilátó létesült. A kormányfő azt reméli, hogy az óriásszobor ugyanúgy mágnesként fogja vonzani a turistákat, mint New Yorkban a Szabadság-szobor.

Vallabhbhai Patel volt a független India első miniszterelnök-helyettese Dzsaváharlál Nehru mellett, és az Indiában jelenleg kormányon lévő jobboldali-vallásos Bharatíja Dzsanata Párt úgy érzi, Patel emléke méltatlanul homályosult el a világias Nehru-dinasztiáé mellett. Patel India “vasembereként” vált ismertté, miután szívós tárgyalásokkal és erőszakkal való fenyegetéssel rávett 550 fejedelemséget a független Indiához való csatlakozásra 1947-ben.

Nem sokáig büszkélkedhet a világ legmagasabb szobrának címével a Patel-szobor, Mumbainál már épül és 2021-re tervezik átadni Cshatrapai Sivadzsi 17. századi király 212 méteres lovasszobrát.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top