+ Jegyzet

Pszichedelikus rock és népzene fúziója a Dupla W jegyében

Egy török énekesnő, akire országa nagy dívái – Selga Bağcan és Müzeyyen Senar – mellett Nick Cave és a Nirvana is hatással volt, és egy magyar énekesnő, aki dalaival drámai belső utazásra hív mindannyiunkat. Hogy mi a közös bennük? Meghallod a koncerten.

Gaye Su Akyol

Egy török énekesnő, akire országa nagy dívái – Selga Bağcan és Müzeyyen Senar – mellett Nick Cave és a Nirvana is hatással volt, és egy magyar énekesnő, aki dalaival drámai belső utazásra hív mindannyiunkat. Hogy mi a közös bennük? Zenéjükben a népzenét és a pszichedelikus rockot kapcsolják össze, s mind a ketten elementáris színpadi jelenléttel bírnak. November 4-én a Müpa új, Dupla W című világzenei sorozatát a Gaye Su Akyol és a Meszecsinka párosa nyitja.

A zene kultúrákon és határokon átívelő erejét valószínűleg senki sem vonja kétségbe. Ettől is izgalmasak azok a találkozások, amikor két, távoli kultúrából érkező művész vagy zenekar között fedezhetünk fel hasonlóságokat. Ezekre épít a Müpa új világzenei sorozata a Dupla W, melynek mindegyik állomásán egy külföldi és egy magyar produkció lép színpadra. November 4-én a pszichedelika és a népzene hajórára pattanva nemcsak Törökországig juthatunk el, de egy különleges belső utazást is átélhetünk két, karizmatikus énekesnő irányításával.

Mielőtt énekelni kezdett, Gaye Su Akyol festészetet (édesapja a híres török festő, Su Akoy) és antropológiát tanult. Aztán találkozott az isztambuli Bubituzak együttessel, és innentől minden megváltozott. 2013-ban rögzítették első lemezüket, melyen jól érződik az énekesnőt inspiráló török dívák és nyugati rockzenék hatásai is. Aztán felkarolta őket – a többek között a Tamikrestet is befuttató – Glitterbeat Records, s második albumuk, a Hologram Ĭmparatorluğu már nemzetközi szenzációt keltett. Pszichedelikus etno-rockjukkal könnyen átlépnek a kelet és a nyugat között húzódó, képzeletbeli zenei határon.

A The Guardian egy kritikájában Gaye Su Akyolt Isztambul új hangjának nevezi, s nem mással, mint Björkkel állítja párhuzamba, ha a korlátok átlépéséről és a dramatikus színpadi megjelenésről van szó. Október 26-án debütált legújabb lemezük, az Istikrarli Hayal Hakikattir zeneileg tovább viszi az anatóliai pop, a népzene és a pszichedelikus rock vegyítéséből születő egyedi világot, s ha hihetünk a külföldi ajánlóknak, dalszövegeiben elég kemény kritikákat fogalmaz meg a jelenlegi török politikai helyzettel szemben. A lemez a DIY, azaz a „csináld magad” mozgalom jegyében, a zenekar magánkiadójában készült – a nemzetközi piacon a Glitterbeat forgalmazza – éppen azért, hogy teljesen függetlenek lehessenek, s semmiféle gazdasági vagy politikai érdeknek se kelljen megfelelniük. Az album mottója a valódi szabadság álma, felhívva a figyelmet saját magunk vállalásának bátorságára.

„Elidegenedés nélkül próbálok ránézni arra a kultúrára, amelybe születtem. Az album egyfajta „álomgyakorlat” egy olyan világban, ami egyre inkább önmagába fordul, és konzervatív börtönné kezd válni.”

-jegyezte meg Gaye Su Akyol.

Az est magyar fellépője, a Meszecsinka története 2008-ban indult, amikor a Fókatelep elnevezésű pszichedelikus rockegyüttesben éneklő Oláh Annamari és a billentyűs Biljarszki Emil Fókaszalon néven, duóban koncerteztek. Hamarosan új zenészek csatlakoztak a pároshoz, s megszületett a Meszecsinka.

A zenekar neve egy bolgár népdalból ered, jelentése holdacska. Dalaik hét nyelven – magyar, cigány, bolgár, spanyol, finn, angol, arab – szólalnak meg, ám legutóbbi, saját szerzeményeik már leginkább magyar nyelven íródtak.

 „Csak azt csinál, amit nem lehet nem csinálni. Sok stílust ötvöz, de saját stílusa van – az élete. Ösztönből zenél és rácsodálkozik a világra. Lágy és simulékony, de nem hagy kétséget. Megkerüli a slágerlistákat és belelopakodik az emberek szívébe. Nem a lájkodat akarja, hanem Téged. Maradj csendben és meghallod”

– írja a zenekar a honlapján. 2012-ben Meszecsinka című lemezükkel debütáltak, két évvel később pedig Kinyílok címmel léptek tovább. Legutóbbi albumuk, az Álomban ébren pedig elnyerte a 2018-as Fonogram-díjat a magyar nép- és világzene kategóriában.

Zenéjükben jól megfér a magyar és a bolgár folk, a pszichedelikus rock, a flamenco, a latin-amerikai népzene és az experimentális elemek. Rengeteg utaznak, Európa mellett koncerteztek már az Egyesült Államokban és Kanadában is, de Magyarország kulturális követeként például Dániában általános iskolákban és egyetemeken is tartottak előadásokat. A (belső) utazás és az úton levés dalaikban is vissza-visszatérő elem, de készítettek már road movie-t is, Miért nem látsz című dalukhoz forgatott klipjükben pedig „az orosz tájjal együtt hullámzik a zene”. Koncertjeiken bárki elmerülhet pszichedelikus elemekből, folkból, belső élményekből és álomképekből szőtt, különleges zenei szőttesükben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top