+ Képzőművészet

Szabó Ottó Eltévedt űrhajós című szobrát állították ki egy bécsi parkban

Eltévedt űrhajós, 2018. 10. 28. – 11. 20., Bécs, Sigmund Freud park

Art Capital képzőművészeti fesztiválon láthatóak először, később fontos európai kulturális központokban is bemutatkoznak. Tavaly, 2017 nyarán a Velencei Biennáléhoz kapcsolódó programként Vincze Ottó vízi installációjával, a River-pool-lal találkozhattak a Biennálé látogatói a Guidecca sziget mellett.Idén ősszel Szabó Ottó (Robotto) szobra Bécs egyik frekventált helyszínére, a Városházától nem messze, a Botanikus Kert és az Universitat Wien között lévő Sigmund Freud parkba látogat el. A több mint három méter magas, térképét zavartan vizsgáló króm „turista” a nevezetes bécsi Fogadalmi templom előtt szélesen elnyúló téren helyezi kontrasztba a múltat és a jövőt.

Szabó Ottó 2012-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán. 2008-tól Budapesten és számos magyar városban nyílt kiállítása, Eltévedt űrhajósa pedig a 2017-es Art Capital – Public Art eseményének volt része Szentendrén. 2012-ben Kogart-díjat nyert, 2015-ben pedig a Semmelweis Art Award díját kapta a Nemmivoltunk csoport tagjaként. Hatalmas méretű szerkezetei, robotszobrai és installációi különféle háttértörténettel egészülnek ki, és ezek a sajátos mitológiák nem csak külsődleges, hanem belső antropomorf minőséget is kölcsönöznek különleges figuráinak.

A művész eltévedt űrhajósát saját élettapasztalata ihlette. A szobor az otthonkeresés szimbóluma is: ahogy diplomája után Londonban maga a művész, az űrhajós is  a helyét keresi, közben azon morfondírozik, vajon hol van az otthon, mi számít annak és egyáltalán … mitől válik otthonná az otthon? Manapság, a tömeges kivándorlás, elvándorlás éveiben – akár egy háború elől menekülve, akár a jobb megélhetést keresve – ez aktuálisabb és mindenki számára személyesebb kérdéssé vált, mint valaha.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top