+ Film

Michael Caine tanácsolja: Legyetek kedvesek!

Az Oscar-díjas Michael Caine új könyvében élettapasztalatait osztja meg az olvasókkal, akiknek mások mellett azt tanácsolja, hogy legyenek kedvesek.
A 85 éves brit színész Blowing the Bloody Doors Off című könyve a napokban jelent meg az Egyesült Államokban a Hachette kiadásában. A kötet részben memoár, részben tanácsadó kézikönyv leendő színészeknek és mindazoknak, akik sikeresek akarnak lenni az életben.

Mint Caine korábban egy Twitter-üzenetében jelezte, könyvében azokat a „leckéket” foglalta össze, amelyeket az életből és filmjeiből megtanult. Tanácsai jórészt régivágásúak: „tanuld meg a szövegedet”, „dolgozz keményen”, „légy kedves az emberekhez”, „légy szerencsés” – üzeni az olvasóknak.

Caine a hatvanas években debütált a filmvásznon, majd pályafutása alatt több mint száz filmben szerepelt. Kétszer nyerte el az Oscar-díjat: Woody Allen Hannah és nővérei (1986) és Lasse Hallström az Árvák hercege (1999) című filmjében nyújtott alakításáért.

Az Alfie, a Get Carter és A sötét lovag sztárja új könyvéhez Az olasz meló című filmjének egy sorából idézett a címhez:

„You’re only supposed the blow the bloody doors off!” (Csak az ajtókat kellett volna lerobbantanod!).

Az előrejutásban az hajtotta, hogy többé váljon egy gyári munkásnál.

„Az apám rendkívül okos, intelligens ember volt, de egyáltalán nem volt művelt, kárba veszett az esze, és láttam, hogy velem is ez történik”

– idézte fel indulását.

Először kisebb szerepeket játszott egy vidéki társulatnál, majd londoni színházakban lépett fel, televíziós szerepeket kapott és filmezni kezdett, s végül világsztár lett belőle. Ha van valami titka, akkor az, hogy akkor is folytatta, amikor mások feladták.

„Ha valaki visszautasított, sohasem aggódtam. Újra megpróbáltam, mert az egyetlen alternatívám a gyári munka volt”

– mesélte a könyv megjelenése alkalmából adott londoni interjújában.

Az időzítés szintén kulcsszerepet játszott pályafutása felívelésében: pályája kezdetén jelent meg írók egy új generációja, köztük John Osborne és Harold Pinter, akik a munkások életéről írtak, és sok dolgozó fiatal határozta el a hatvanas években, hogy a maga útján indul el.

Caine elismerte, hogy élvezte a hírnevet, de arra is emlékeztetett, hogy nagyon keményen dolgozott, előfordult, hogy négy év alatt 12 filmben szerepelt. A mintegy száz film között, amit forgatott, több nagy bukás is volt, de azokból is tanult.

„Tanultam belőlük, de fizettek is értük. Ugyanannyit kerestem a bukásokkal, mint a sikerekkel”.

A színésztől, akit II. Erzsébet királynő lovaggá ütött, legutóbb 2010-ben jelent meg memoárkötet, amely a magyar kiadásban az Egy angol úr Hollywoodban címet kapta.

Michael Caine tanácsolja: Legyetek kedvesek!
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top