+ Film

Jönnek az újradigitalizált magyar filmklasszikusok a kisember és a diktatúra viszonyáról

A film írói és színészi zsenialitása által átélhetővé válik a diktatúrák abszurditása. A tanú.

Két, teljes körűen restaurált klasszikus magyar filmet, a Hannibál tanár úr és A tanú című alkotást mutatja be a a tanú az audiovizuális örökség világnapján szombaton az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az audiovizuális örökség világnapja az UNESCO és az Audiovizuális Archívumok Egyesületének Koordinációs Tanácsa (CCAAA) kezdeményezésére 2007-ben jött létre. Célja, hogy felhívja a közvélemény és a döntéshozók figyelmét az audiovizuális örökség sérülékenységére és megőrzésének fontosságára.

Az audiovizuális tartalmak megőrzésével foglalkozó archívumok és szervezetek minden év október 27-én akciókkal és különböző eseményekkel hívják fel a figyelmet munkájukra. Az ez évi mottó: Your Story is Moving.

Szombaton 14 órától Fábri Zoltán Hannibál tanár úr című filmjét vetítik az Urániában. Az alkotás október közepén sikerrel mutatkozott be a lyoni Lumiere Fesztiválon, a restaurált filmek legjelentősebb európai seregszemléjén.

Fábri Zoltán 1956-ben készült filmje az egyik első, vizuális nyelvében is modern magyar filmparabola, amely hihetetlen érzékenységgel ábrázolta, mennyire manipulálható a tömeg, és milyen cselekvési lehetőségei vannak a kisembernek egy embertelen korban.

A film 1957-ben elnyerte a Karlovy Vary-i filmfesztivál első díját, 1968-ban a magyar filmkritikusok szavazásán bekerült minden idők 12 legjobb magyar filmje közé, majd 2000-ben az Új Budapesti Tizenkettőbe is.

16 órától Bacsó Péter 1969-ben készült, tíz évig dobozban maradt filmszatírája, A tanú lesz műsoron. A mű a legsikeresebb magyar kultuszfilmek egyike, mondatai szállóigékké, szereplői szimbólumokká váltak az eltelt évtizedek során. A film írói és színészi zsenialitása által átélhetővé válik a diktatúrák abszurditása. A teljes körűen felújított filmet október 27-én láthatja először a közönség premier előtti vetítésen, majd november 8-tól országosan visszatér a mozikba a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

Amagyar filmörökség digitális felújításának programja 2017-ben indult a Filmalap igazgatóságaként működő Filmarchívumban.

A hosszú távra tervezett program keretében húsz hónap alatt eddig 31 játékfilm restaurálása zárult le.

A frissen restaurált filmek sikerrel szerepeltek itthoni és külföldi fesztiválokon, számos ország megvette DVD- és moziforgalmazásra, valamint itthon is megjelent DVD-n, illetve országszerte játsszák a mozik.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top