+ Tudomány

Szenzációs kincsekre bukkantak Érdnél a megapadt Dunában!

A több mint 2000 darabos kincslelet összetételében az az érdekes, hogy a külföldi veretek többségben vannak, holott az akkori magyarországi pénzforgalomra nem ez volt jellemző.

A múlt hét végén, szombaton egy érdi lakos megkereste a Ferenczy Múzeumi Centrum egyik önkéntes fémkeresőjét, miszerint egy érdekes rézkolompot talált az alacsony vízállású  Duna parton sétálva. A tárgy két oldalát Szent György ábrázolás díszíti, ami felkeltette a figyelmet.

Tauser Péter a múzeumunk fémkeresőse a helyszínre ment, és néhány óra alatt több tucat ezüstérmét talált, amit azonnal jelzett is a múzeumi régészek felé.

Másnap a múzeum önkéntes fémkeresőseinek segítségével a helyszínen elkezdődött a leletmentő feltárás, és már az első napon több mint 800 ezüstérmét gyűjtöttek össze a felszínről.

Ekkor világossá vált, hogy egy nagyobb kincslelettel állunk szembe, ezért felkértük az Érdi Rendőrkapitányságot a terület biztosítására, akik a feltárás teljes ideje alatt végig a segítségünkre voltak. A következő napokban további ezüst- és aranypénzek kerültek elő, valamint rendkívül sok vastárgy. A vastárgyak között találunk fegyvereket, illetve hajótesthez tartozó kisebb tárgyakat is.

Háromnapi kutatás után versenyt futva a Duna vízállásával 9 aranypénz, mintegy 2000 ezüstpénz és további 500 vastárgy került elő.

A leletanyag egy igen kis területre koncentrálódott, amelyek másodlagos helyzetben kerültek elő, minden bizonnyal a Duna sodrása hozta ki őket a part szélére.

A több mint 2000 darabos kincslelet összetételére jellemző, hogy a külföldi veretek többségben vannak, ami kevésbé jellemző az akkori magyarországi pénzforgalomra. A pénzek kibocsátási ideje 1665 és 1743 közé tehető. Az aranyak között megtaláljuk XII. Kelemen pápa Vatikáni veretét, további a magyarok mellett zürichi, és holland kibocsátású dukátokat is. Emellett III. Ferdinánd, I. Lipót, III. Károly és Mária Terézia pénzkibocsátásából származók dukátok is előkerültek, melyek bizonyítják a magyar aranypénzek európai kiemelt szerepét.

A vízállással versenyben kutatnak Érdnél a Dunamederben

A ezüstpénzek összetétele más képet mutat: az érmék közel 90 %-a nyugati veret, köztük több ritkaság számba menő érmét is azonosítottunk. Címlet szerinti megoszlásukra jellemző, hogy 1, 3, 6, 15 és 30 krajcárosokból, valamint tallérokból állnak. A krajcár akkoriban a legkisebb címletnek felelt meg, ez a váltópénz szerepét töltötte be, 100 ezüst krajcár ért egy ezüst tallért, és 250 ezüst krajcár ért egy arany dukátot.

Az eddig előkerült vasfegyverek és nagyobb tárgyak között megemlíthetünk bárdokat, baltát, csáklyákat, horgony töredéket és egy ágyúgolyót. A pénzek körül nagy mennyiségben kerültek elő kisebb vastárgyak, ezek hajószegek és egyéb hajószerkezethez kapcsolható leletek.

A kutatás jelenlegi fázisában a rendelkezésre álló adatok alapján feltételezhető, hogy a partszakasztól nem túl távol egy hajó balesetet szenvedhetett az 1750-es években.

Ez az időszak viszonylag békésnek számított, a szerencsétlenség ismert háborús eseményhez nem köthető. A hajó pontos helye nem ismert, de a kis területre kiterjedő leletanyag szóródás alapján a mostani feltárási területtől nem lehet túl messze. A kincs és a vastárgyak innen mosódhattak ki a part irányába. A kincslelet pénzeinek összetételéből azt feltételezzük, hogy az egy külföldi kereskedőhajóhoz köthető. Jelenleg csak a szárazon lévő partrészek leletmentése történt meg, az esetleges hajóroncs felkutatáshoz majd búvárrégészek közreműködésére lesz szükség.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. A gaz nácikok elsüllyesztették a zsidó kereskedő(k) hajóját. ;-P

  2. Lengyel szerint:

    A megtaláló embernek jutalom jár. El akarják sinkófálni?

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top