+ Irodalom

Kamaszkönyvtár nyílt Gödöllőn

róbert katalin írónő

Kérdés: Van benne szobabicikli, csocsó, Xbox, süppedős szőnyeg, könyvek és sok fiatal. Mi az?

Válasz: A gödöllői Kamaszhíd a könyvtárban.

2018. október 12-én adták át ünnepélyesen az ország legújabb kamaszkönyvtárának kulcsát a Gödöllői Városi Könyvtárban. A részleg egy funkcióját vesztett épületrészben kapott helyet. A korábban Infohídként működő helyiség elhelyezkedése szimbolikus: a gyermek és felnőtt könyvtárat összekötő folyosó tökéletes a kamaszok számára. Távol van a nagyobb forgalmú helyektől, elzárt, ugyanakkor üvegablakaival mégis a tágasság érzetét kelti. Kialakítása, tervezése során a gödöllői könyvtárosok a fiatalok segítéségét kérték: tervezőpályázatot írtak ki, hogyan rendeznének be ők egy könyvtárat maguknak. Az eredmény egy otthonos, modern, szerethető hely, melynek különleges atmoszférája van.

A Híd pilléreit 2015 körül kezdték el lerakni, amikor a gödöllői városi könyvtár megszervezte az Olvasók Diadala nagyszabású, olvasásfejlesztési vetélkedőt. A játék eredményeként létrejött egy elektronikus könyvválasztó adatbázis, Könyvsú-GO néven, ami lassan két éve működik és folyamatosan töltődik ifjúsági könyvekkel. ? Több kamasz klub is indult ebben az időben, létrejöttek fiatalokból álló kisközösségek, melyek hamarosan kinőtték a gyermekkönyvtárat, és szükségessé vált egy új közösségi tér kialakítása. Az elmúlt három évben folyamatos fejlesztések történtek, megalakult az ifjúsági gyűjtemény, mely a Könyvsú-GO tematikáját alapul véve olyan népszerű témákba sorolja a kamaszoknak szóló köteteket, mint pl. Az élet játéka (a felnőtté válás könyvei), Titokzatos bűntény (a krimik), Most akkor járunk? (a romantikus könyvek) vagy a Rossz voltam (az úgynevezett rázós könyvek).

A kamaszhíd azonban nem csak irodalommal várja fiatal látogatóit, a kényelmes, süppedős szőnyeggel, párnákkal, fotelokkal berendezett tér a közösségi alkalmak helyszíne is egyben, lehet itt csocsózni, szobabiciklin telefont tölteni, xboxozni, használni a digitális rajzpadot, vagy egyszerűen csak üzenetet hagyni a többieknek a falon. Aki tanulni szeretne, annak tágas íróasztalok állnak rendelkezésre, a ma már nélkülözhetetlen laptoppal és internettel, de van itt még rengeteg más szabadidő eltöltési lehetőség is: társasjátékok, képregények, dvd-k és zenei cd-k. A gödöllői Kamaszhíd egy igazi közösségi hely lett, melyet már birtokba is vettek a fiatalok. Látszik ez a híd egyik végénél elhelyezett kiállítórészben is, ahol az ablakok előtt egy fiatal illusztrátor, Ódor Benjámin rajzai lebegnek, mellette a képekkel illusztrált alkotások egy fiatal, tizenhét éves írónő, Bársony Viktória tollából, aki a helyi diák írókör tagja.

A Kamaszhíd ünnepélyes átadására októberben került sor, Éjszaka a Könyvtárban című programjukon bemutatkoztak a könyvtár fiatalokból álló kisközösségei. A látványos fény-és tűztánc show mellett volt itt író-olvasó találkozó két népszerű ifjúsági íróval: On sai-jal és Róbert Katalinnal, a diák írókörök részvételével megnyílt a fent említett kiállítás, de volt improvizációs színház a Club színház fiatal tagjaival, Kokeshi baba bemutató, 3D nyomtatás a Mikrokontroller klubbal, War game stratégiai játék, az estét pedig egy fantasztikus kvíz zárta. A Kamaszhíd megnyitóján Gödöllő város polgármestere méltatta a kisközösségek szerepét, és kiemelte, hogy az Önkormányzat és a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatása mellett a könyvtárosok hatalmas munkája kellett a sikerhez. Pecze Dániel ifjúsági tanácsnok szerint pedig arra van szükség, hogy minden év legyen az Ifjúság Éve. A megnyitót egy fiatal gödöllői diák, Bartos Janka slam verse zárta, majd Kolozs Kitti, a tervezőpályázat fiatal nyertese átvette a Kamaszhíd kulcsát Liskáné Fóthy Zsuzsanna igazgatótól.

A Gödöllői Városi Könyvtár Kamaszhídja nem csak egy új részleg a fiatalok számára a könyvtárban, nem csak egy gyűjtemény és nem csak egy fizikai hely. A Kamaszhíd egy jelkép is, mely összeköti a fiataloknak fontos értékeket a felnőttekével, közvetítve azt a feladatot is, mely a könyvtárak előtt áll a jövőben. Gödöllőn a Kamaszhíddal az Ifjúság éve nem csak elkezdődött, de a különböző programokkal, szolgáltatásokkal és a fiatalok közösséggé formálásával bizonyára így lesz még sok-sok éven át.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top