+ Képzőművészet

Hogyan kerül a lélek az emberi testbe?

Tetten érni a lelket – Szombaton nyílik Rényi Katalin nagyszabású tárlata a MűvészetMalomban

Ember számára aligha lehet ennél fontosabb téma

A szentendrei MűvészetMalom új tárlatának témája a lélek. Miképpen lehet tetten érni? Hogyan kerül a testbe? És mi történik vele, ha meghalunk? Szinte mindenki életében eljön egy olyan pont, amikor ilyen és hasonló kérdésekkel szembesül. A lélekhez való viszonyunk hagyományosan a művészetben is meghatározó téma, de manapság egyre kevesebb olyan alkotó van, aki magas esztétikai nívón, hitelesen képes számot vetni vele. A kevesek közé tartozik Rényi Katalin, akinek október 13-án nyíló új kiállítása a 21 gramm címet viseli.

(Ismeretes, hogy a lélek súlyát az amerikai Duncan MacDougall egy 1907-ben publikált tanulmányában 21 grammban határozta meg. Végső stádiumban lévő pácienseit egy különleges ipari mérlegen helyezte el, amelyről leolvasható volt a halál beállta után bekövetkező súlyváltozásuk. Miután kutyákkal megismételt vizsgálatai során semmilyen súlyveszteséget nem tapasztalt, ebből arra a következtetésre jutott, hogy lélekkel csak az ember rendelkezhet.)

 

Rendhagyó méretű, különleges művek

A művész 1979-ben lett tagja a Szentendrei Művésztelepnek, de meglepő módon mindeddig nem volt önálló kiállítása a Duna-parti kisvárosban. Mostani, összegző tárlata egy hatalmas, egybekapcsolódó installáció-sorozat a MűvészetMalom különleges tereiben. A hagyományos táblaképek mellett különleges objekteket és óriási méretű képtekercseket is megcsodálhat a közönség. A művek tárgya minden esetben a lélek vagy a lélekhez kapcsolódó valamilyen transzcendens esemény, olykor misztérium. Ilyen módon egyfajta lélek-utazáson vehetnek részt a kiállítás látogatói.

A megnyitó: bevezetés a lélek rejtelmeibe

Az október 13-án 16 órakor kezdődő hivatalos megnyitón Balog Zoltán református lelkész, az EMMI korábbi minisztere tart bevezetőt, de meghallgathatjuk a népszerű énekes, Wolf Kati kapcsolódó alkalmi koncertjét is. A kiállításhoz a múzeum albumjellegű katalógust jelentetett meg. A Muladi Brigitta kurátori közreműködésével létrejött tárlat 2019. február 17-ig várja a látogatókat.

Hogyan kerül a lélek az emberi testbe?
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top