+ Irodalom

A nap fotója: Fölavatták Göncz Árpád egész alakos szobrát

Felavatták Göncz Árpád író, műfordító, néhai köztársasági elnök szobrát a XIII. kerületben, a róla elnevezett városközpontban pénteken.

A kerület polgármestere avatóbeszédében arról beszélt, Göncz Árpád szellemiségét, az emberekről, a világról alkotott nézetét, életútját követendő példának tekinti a XIII. kerület, a szoborral pedig az egykori államfő emléke, történelmi személyisége előtt is tisztelegnek. Az egykori köztársasági elnök a legmagasabb méltóságban is a köz embere maradt, közvetlensége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, kikezdhetetlen erkölcsi tartása párosult a tekintéllyel.

Göncz Árpád író, műfordító, néhai köztársasági elnök újonnan felavatott szobra a XIII. kerületben, a róla elnevezett városközpontban 2018. október 5-én. A Nézőpont elnevezésű egész alakos portrészobor Erős Apolka szobrászűûvész alkotása. MTI Fotó: Soós Lajos

Göncz Árpád államfői nagyságát nem lehet kétségbe vonni, a kivételek közé emelkedett, nem tudta megrontani a hatalom, nem volt benne kivagyiság, nem kísértette meg a személyi kultusz, mindvégig szerény, tisztességes ember tudott maradni, a jót és rosszat egyaránt meglátó morális hatalom jelképe volt. Göncz Árpád rendíthetetlenül hitt abban, hogy kialakulhat még értelmes politikai kultúra Magyarországon.

Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány elnöke arról beszélt, Göncz Árpád egész élete a demokráciáért folytatott következetes küzdelem jegyében telt.

Az avatáson Göncz Árpád több korábbi politikustársa és tisztelője is részt vett.

A Nézőpont elnevezésű egész alakos portrészobor Erős Apolka szobrászművész alkotása.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Mahir Kara szerint:

    Károlyi Mihály, Nagy Imre, mellé tegyék! Hazaáruló, kártevők szobrai című kiállítás, újkori darabjai!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top