+ Ökológia

Chipses zacskóból locsolókannát, cigarettacsikkekből köztéri padokat!

The Universal Sea – Pure or Plastic?!, fenntarthatóság és művészet – nemzetközi konferencia, TRIP Hajó, 1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér, 2-es móló, 2018. október 5., 9-től 17.30-ig

A napokban VERGE Vanguard Awards díjjal kitüntetett, a fenntarthatóság, újrahasznosítás guruja, a chipses zacskóból locsolókannát, cigarettacsikkekből köztéri padokat, tengeri szemétből samponos flakont gyártó Tom Szaky, a TerraCycle alapítója és ügyvezetője érkezik Budapestre az idei ART MOMENTS fesztivál egyik legfontosabb eseményére, a The Universal Sea – Pure or Plastic?! konferenciára, ami a TRIP Hajón kerül megrendezésre, október 5-én, pénteken.

Tom Szaky

A Creative Europe által támogatott The Universal Sea – Pure or Plastic?! művészeti projekt fókuszában a fenntarthatóság, a környezetvédelem, azon belül is elsősorban a vizeink védelme áll (https://universal-sea.org/). A program célja egyrészt az, hogy ösztönözze a művészeket a társadalmi felelősségvállalásra, és ennek jegyében három open call-t is hirdetett azzal a hívószóval, hogy lehet-e a művészet a változások katalizátora. Másrészt szeretne egy olyan platformot teremteni, ami kapcsolódási lehetőséget biztosít vállalkozók és művészek között, vallva, hogy az a fajta innovatív és kreatív gondolkodás, ami mindkettőjüket jellemi, remekül kiegészíti egymást és teljesen újfajta megoldásokat adhat különféle társadalmi problémákra.

Az egy éve futó projekt zárófesztiváljának legfontosabb eleme egy egynapos  konferencia a TRIP Hajón, a Dunán, ahol prezentációk és kerekasztal beszélgetések váltakoznak majd hazai és nemzetközi szakemberek, akadémikusok, művészek közreműködésével.

A konferencia sztárvendége a chipses zacskóból locsolókannát, cigarettacsikkekből köztéri padokat,  tengerparti szemétből samponos flakont gyártó magyar származású Tom Szaky (4 évesen költözött el szüleivel Magyarországól), aki mára a fenntarthatóság és újrahasznosítás egyik legnagyobb guruja, a Terra Cycle alapítója és ügyvezetője.

A TerraCycle Sinkovics Ede képzőművésszel indította el művészeti rezidenciaprogramját, aki azóta is visszatérő vendége a programnak. A TerraCycle Head&Shoulders – tengerparti szemétből készített samponos flakonok – kampányának apropóján, szintén tengerpartról gyűjtött plasztikból készített egy mozaikot, Botticelli Vénusz születését gondolva újra.

 

Előadók:

BORDÓS Gábor (Wessling, HU)

Weronika ELERTOWSKA (Center of Polish Sculpture in Oronsko, PL)

FÜLÖP Bence (Trinity Enviro – ThinkTankTrinity, HU)

HUNYADI Réka (Greenpeace Hungary, HU)

KAPRONCZAi Erika (film- és kreatív producer, HU)

Nicole LOESER (Institute for Art and Innovation, Berlin, DE)

LŐWY Dániel (Valor Hungariae, HU)

Ewa MARKIEWICZ  (művész, PL)

MÁTÉ Gábor (MOME, HU)

Frankie MOUGHTON-SMALL (művész, UK)

Maria POSERN (European Coastal Union)

Robertina ŠEBJANIČ (művész, SL)

Sinkovics EdE (művész, HU)

SZŰCS Tamás (Főtanácsadó, European Comission DG EAC)

VÉGH Júlia (művész, HU)

Prof. Kaethe WENZEL (Europe-University of Flensburg, DE)

 

Az esemény kiemelt vendége: Tom Szaky, a Terra Cycle alapítója és ügyvezetője

A konferencia beszélgetései és prezentációi négy nagy téma köré épülnek:

  • A művész szerepének újradefiniálása
  • Művészet és innováció
  • Társadalmilag elkötelezett művészet a vízszennyeződés ellen
  • A közönség elérése és bevonása

A program október 5-én, pénteken 9.30-tól 17.30-ig tart. Részletes program a későbbiekben.

A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrációs felület.

Chipses zacskóból locsolókannát, cigarettacsikkekből köztéri padokat!
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top