+ Film

Mozivá változik a Müpa?

Legendás gasztrofilmek és egy kihagyhatatlan filmkoncert az első Oscar-díjas színésszel a Müpában

Igazi ínyencségekkel várja a mozirajongókat a Müpa. A gasztronómiai élvezetek számtalan rendezőt megihlettek már a filmtörténetben: ezek közül nyújt egy egész tálcára valót az október 1-jén induló Müpamozi vetítéssorozat új szezonja – a legendás A nagy zabálástól az örök kedvenc Zöld hentesekig. Ám ezen túl is tartogat filmművészeti csemegét az évad: október 9-én egy különleges filmkoncert keretében Murnau legendás fekete-fehér némafilmjét rendhagyó módon a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben láthatja, sőt hallhatja a közönség, a francia zongoraművész-zeneszerző Karol Beffa új kompozíciójával, zenekari kísérettel.

A Müpamozi ebben az évadban a legizgalmasabb, gasztronómiával kapcsolatos filmek közül válogat. A sort az 1973-as cannes-i filmfesztiválon hatalmas botrányt kavart A nagy zabálás nyitja, de nem hiányozhat a legendás Monty Python utolsó nagy filmje, Az élet értelme sem. Luis Buñuel provokatívan közelít a témához A szabadság fantomjában, ahogy Terry Gilliam klasszikusa, a Brazil is egészen sajátos szemszögből mesél a gasztronómiáról és persze az életről. Kalandok a hentespulttól a festői lakomákig: a filmek sorában 1989-es Peter Greenaway-opusz, A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, a Buñuel és Almodóvar filmjeit idéző spanyolosan pikáns Sonka, sonka, valamint a kultikus Tartantino-mű, a Ponyvaregény, a Johnny Depp és Juliette Binoche édes románcával megbolondított Csokoládé és a Zöld hentesek is felbukkan. Szintén az ízek birodalmába kalauzol a Karen Blixen regényéből készült Babette lakomája, amelyből kiderül, hogyan képes egy fogadás ráébreszteni egy közösséget az élet szépségére. A sorozat „konyhafőnöke”, azaz házigazdája idén is Réz András filmesztéta.

S milyen az, amikor a monumentális Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem alakul mozivá? A 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon ez is kiderül, hiszen október 9-én egy kivételes filmkoncerten a filmtörténeti mérföldkőnek számító, 1924-es némafilmet, a Der letzte Mannt (Az utolsó ember) nézheti meg a közönség. Az ikonikus Nosferatut is jegyző F. W. Murnau művét az 1958-as brüsszeli világkiállításon a világ 12 legjobb filmje közé választották, a főszerepben pedig Emil Jannings látható, az első férfi színész, aki elnyerte az Oscar-díjat. A film felújított változatához a francia zeneszerző és zongoraművész, Karol Beffa komponált új zenét, aki a koncerten zongoristaként maga is színpadra lép Filip Presseisen orgonaművész és a kísérletező szellemű Budapest Sound Collective társaságában. A zenekart Dubóczky Gergely karmester vezényli majd, aki egy interjúban kiemeli: „Ez azért is érdekes kísérlet, mert a film alatt hallott zene nyilvánvaló hatást kelt, és ez a korokon átívelő kapcsolat különleges atmoszférát teremt az előadás során. Ráadásul páratlan élmény tetten érni a filmnyelv létrejöttének hajnalán a különböző, most már többnyire alapszinten is értett és használt eszközök megszületését. Friedrich Wilhelm Murnau Az utolsó ember című filmjében hihetetlenül kifejező képeket komponált, és egyszerű eszközökkel ábrázol kifinomult érzelmi állapotokat.”

Friedrich Wilhelm Murnau: Der letzte Mann (The Last Laugh) – magyarországi bemutató
2018. október 9. 19:30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Alkotó: Friedrich Wilhelm Murnau, rendező
További információk

Müpamozi
Eszem-iszom gasztrofilmek

További információk

A nagy zabálás (La Grande bouffe; 1973)
2018. október 1. 19:00 – 23:00
Előadóterem
Alkotó: Marco Ferreri, rendező
További információk

A szabadság fantomja (Le Fantôme de la liberté; 1974)
2018. október 15. 19:00 – 23:00
Előadóterem
Alkotó: Luis Buñuel, rendező
További információk

Az élet értelme (The Meaning of Life; 1983)
2018. november 5. 19:00 – 23:00
Előadóterem
Alkotó: Terry Gilliam, Terry Jones, rendezők
További információk

Brazil (1985)
2018. november 19. 19:00 – 23:00
Előadóterem
Alkotó: Terry Gilliam, rendező
További információk

Babette lakomája (Babettes gaestebud; 1987)
2018. december 3. 19:00 – 23:00
Előadóterem
Alkotó: Gabriel Axel
További információk

A sorozat további filmjei:

2018. december 17. – A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője (The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover; 1989) Rendező: Peter Greenaway

2019. január 14. –Sonka, sonka (Jamón, jamón; 1992)Rendező: Bigas Luna
2019. január 28. – Ponyvaregény (Pulp Fiction; 1994) Rendező: Quentin Tarantino

2019. február 11. – Csokoládé (Chocolat; 2000) Rendező: Lasse Hallström

De Gr¿nne Slagtere
En M&M Produktion instrueret af Anders Thomas Jensen
Photo Credit Rolf Konow

2019. február 25. – Zöld hentesek (De grønne slagtere; 2003) Rendező: Anders Thomas Jensen

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top