+ Film

Börtönből szabadult roma testvérpár története nyerte az Arany Kagylót Spanyolországban

A spanyol Isaki Lacuesta drámai alkotása, az Entre dos aguas (szó szerinti fordításban Két víz között, de a spanyol kifejezés arra utal, hogy valaki nem találja a helyét)  című film nyerte el a 66. San Sebastian-i nemzetközi filmfesztivál fődíját, az Arany Kagylót.

A roma testvérpárról szóló mozi a seregszemle egyik favoritja volt, amely „hiperrealista” módon mutatja be egy börtönből szabadult fiatal társadalmi beilleszkedésének nehézségeit.

Isaki Lacuesta már második alkalommal nyerte el a fesztivál fődíját, először 2011-ben díjazták Los pasos dobles (Dulpa lépés) című filmjéért. A fesztivál történetében ő a hatodik rendező, akinek ez sikerül.

A legjobb rendezőnek járó Ezüst Kagyló-díjat az argentin Benjamin Naishtat vihette haza. Rojo (Vörös) című filmje az 1976-os katonai puccs előtt játszódik Argentínában, a hangsúlyt a diktatúra alatti civil bűnrészességre helyezve.

Az alkotásban főszerepet játszó Darío Grandinetti kapta a legjobb férfi színészi alakításért járó elismerést, és kitüntették a film operatőrét, Pedro Soterót is.

A norvég Pia Tjelta lett a legjobb színésznő a svéd Tuva Novotny rendezte Blind Spot című filmben nyújtott alakításáért.

A legjobb forgatókönyvért járó elismeréssel a skót Paul Laverty jutalmazták, az általa írt Yuli című film a legendás kubai balett táncos, Carlos Acosta életét dolgozta fel.

A hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke idén Alexander Payne, többszörös Oscar-díjas amerikai forgatókönyvíró, rendező és producer volt. Nevéhez olyan filmek fűződnek mint a Schmidt története, a Kerülőutak, az Utódok vagy a Nebraska.

Az észak-spanyolországi tengerparti San Sebastianban az elmúlt kilenc napban olyan világsztárok vonultak fel a vörös szőnyegen mint Bradley Cooper, Ryan Gosling, Robert Pattinson, valamint Judi Dench és Danny DeVito, akik életműdíjban részesültek.

„A legkisebb a legnagyobb fesztiválok között”

– így jellemzik a San Sebastián-i filmfesztivált, amely a cannes-i, a velencei és a berlini szemlével együtt Európa négy legjelentősebb nemzetközi filmfesztiválja közé tartozik.

Fehér Krisztina

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top