+ Irodalom

Sosem tudhatod, ki figyel!

Újabb Charlotte Link-kötet jelent meg magyarul, melyben egyedül élő nők esnek áldozatául egy kegyetlen gyilkosnak. A Figyelő szemek egy drámába csomagolt thriller, melyből már filmet is készítettek.

Nyitókép: illibraio.it

Charlotte Link: Figyelő szemek [Der Beobachter]– General Press Kiadó, 2018 – fordította: B. Szabó Károly– 520 oldal, kartonált kötés –  ISBN 9789634521693

A thrillerek rajongói kezdhetik dörzsölni a tenyerüket, ugyanis újabb Charlotte Link-kötet jelent meg magyar nyelven. Az 54 éves német bestseller-szerző Hazug múlt, valamint A róka völgyében című köteteiről már mi is írtunk, szeptemberben pedig a Figyelő szemek is napvilágot látott a General Press Kiadónál. A regény alapján tévéfilmet is készítettek Der Beobachter címmel.

A történet egyik főszereplője a különc, munkanélküli Samson, aki a rengeteg szabadidejében vadidegen nőket követ, figyel megszállottan, és a családtagjuknak képzeli magát. A férfi egyik kiszemeltje Gillian Ward, aki kamaszlányával nem ért szót, férje pedig elhanyagolja. Eközben Londonban egy ismeretlen tettes egyedülálló, magányos nőket gyilkol. Amikor valaki Gillian családjából is a rejtélyes gyilkosságsorozat áldozatául esik, a rendőrség gyanúja Samsonra terelődik, aki ráadásul el is tűnik. A kérdés adja magát: vajon a bizarr férfi a gyilkos?

Nem egyedül élőknek való vidék

Charlotte Link jellemzően már a könyvei elején brutális gyilkosság szemléletes bemutatásával hívja fel az olvasó figyelmét. A Figyelő szemek erős prológussal indít, melyben azonban semmiféle gyilkosság nincs, ellenben megismerünk egy negyvennyolc éves férfit, aki házas, és titokban egy kilencéves kislány után vágyakozik. Kemény felütés, mely csak később nyer értelmet. Lévén, hogy a regény több mint 500 oldal, a szerző nem kapkodja el a történetet, lépésről lépésre mutatja be a karaktereket, akikről először nem tudjuk, mi közük egymáshoz, de aztán összeáll a kép. Charlotte Link ezúttal is a rá jellemző tárgyilagos, távolságtartó hangon mesél, akárcsak egy sokat látott nyomozó: mellőzi a nagy szavakat, nem használ hatásvadász eszközöket, a karaktereket azonban rendkívül részletesen bemutatja. Személyes, életszagú drámákat ismerünk meg, kisemberek nagy problémáit: akad, aki saját esetlenségével kénytelen szembenézni, van, aki a családjától hidegül el, a londoni nyomozók pedig azt próbálják kideríteni, ki tör az egyedül élő nők életére. A Figyelő szemekben a feszültség végig ott remeg a levegőben: Samson karaktere szánni való, de pont ettől lesz egyszerre ijesztő is, hiszen sokszor a meg nem értett, számkivetett különcökből lesznek sorozatgyilkosok. Charlotte Link drámába csomagolta a thrillert, miközben a bűnügyi szál is tartogat csavarokat bőven, a műfaj kedvelői nem fognak csalódni, mire a kötet végére érnek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top